Mihkel Mutt: nii nad langetasid meie maine (8)

Mihkel Mutt
, kolumnist
Copy
Mihkel Mutt.
Mihkel Mutt. Foto: Sander Ilvest

Alati kui loen või kuulen, et Eesti mainele on tekitatud kahju, kratsin kukalt: mille alusel küll nii väidetakse? (Eeldan, et väitjad on siirad, sest loomulikult kasutatakse mainelanguse argumenti demagoogiliselt sisepoliitilistel kaalutlustel.) Veel mõtlen: mis nüüd muutuma hakkab?

Vaatame võimalikke mõõdikuid. Inimarengu ja õnneindeks väljendavad pikaajalisi trende. Koht eurovisiooni rahvahääletusel, olümpiamedalid, dopingu- ja rahapesuskandaalid võivad mainet mõjutada, aga need on ikkagi ühepäevaliblikad. (Liiati tunnistagem, et rehepaplusega kaasnev kuulsus on nüüdisilmas pehmelt öeldes ambivalentne.) Abi võiks olla reitinguagentuuridest, aga need tegelevad majanduse väljavaadete ja rahanduse seisuga (sellest aspektist pole Eesti maine vähimatki langenud).

Rahvusvaheline ajakirjandus pole enam nii usaldusväärne lakmus kui varem. Tõsi, maailmakanalite prime time’is või suurlehtede esiküljel olek näitab millegi tähtsust (Eestit kohtab seal haruharva), aga aste allpool võimaldavad virtuaalne ruum ja aeg igasugu manipulatsioone. Vajaduse korral võib tühisest teatekesest kodupubliku jaoks meneteekli seinale manada.

Äkki on väitjatel ligipääs mingile salaallikale, mille kuvaril näitavad punased ja rohelised noolekesed mainetrende – analoogiliselt börsiteadetega? Nii et võiks näiteks öelda, et eile langes Eesti maine 0,9 punkti?

Ilmselt põhinevad vastavad väited mitmesuguste signaalide summal ja analoogiatel ning kaudjäreldustel. Kahtlemata on kogenud rahvusvahelistel meestel ja naistel välja arenenud vastav «meel», millega registreerida mainemuutust, nagu see ilmneb näiteks poliitikasabatite kuluaarides. See tasand on küll arvestatavam kui vahepeal ajakirjanike seas moes olnud võte alustada oma kirjatükki: «Lennujaamast hotelli sõites kuulsin kohalikult taksojuhult...» Siiski kajastub ka sellel tasandil ainult üks – kuigi väga oluline – segment inimkõiksusest. Maailmas ei ole ainulist tribüüni ega monoliitset avalikku arvamust. Elevanti, kellelt eestlane võiks küsida, mida too temast mõtleb, pole enam puuris. Elevant on pihustunud. Küsi planktonilt, mis su maine on!

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles