Ootamatu petuskeem: firma annab palga asemel töötajale laenu (14)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Laenuandmise skeem on tegelikult väike osa palju suuremast ümbrikupalga probleemist.
Laenuandmise skeem on tegelikult väike osa palju suuremast ümbrikupalga probleemist. Foto: Arvo Meeks

Maksu- ja tolliametile (MTA) on turul silma jäänud skeem, kus tööandja annab palga maksmise asemel töötajale hoopiski laenu, et maksudest kõrvale hiilida. Selles trikis võib aga töötajale peituda ootamatu oht.

Oletame, et ehitusmehe palk on 800 eurot kuus, mille pealt makstakse ilusasti kõik maksud. See on selgelt alla turu keskmise, ehitusfirmad ütlevad ise, et niisuguse raha eest inimest naljalt ei leia. Seetõttu on töötasul ka teine osa. Tööandja kannab ehitusmehe kontole veel 1000 eurot ja kirjutab selgituseks juurde «laen».

MTA juriidilise osakonna erimenetluse valdkonnajuht Revo Krause ütles, et selle skeemi eesmärk on kõrvale hoida tööjõumaksude tasumisest. Kui anda inimesele või ettevõttele laenu, siis selle pealt teatavasti maksu tasuma ei pea. Ülaltoodud näite puhul võidab tööandja sadu eurosid.

Krause sõnul läheb nn laenulepingusse kirja ka intress ja tagasimakse tähtaeg, kuid tegelikult laenu ei tagastata. «Kui tähtaeg saabub, siis laenu ei nõuta lihtsalt sisse, see vormistatakse ühel hetkel lootusetu nõudena ja kantakse maha,» selgitas ta.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles