Viimsi opositsioon: pilvelõhkuja planeering valmis volikogu esimehe survel

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuuribüroo KPME tehtud visualiseering Miiduranna sadama tulevikust.
Arhitektuuribüroo KPME tehtud visualiseering Miiduranna sadama tulevikust. Foto: Viimsi vald

Viimsi volikogu 21st liikmest üheksa on vastu hiljuti avalikul väljapanekul olnud Miiduranna sadama detailplaneeringule, mis näeb muuhulgas ette 60-korruselise pilvelõhkuja ehitamist.

«Antud planeeringu puhul ei saa mööda minna tõsiasjast, et planeeringu algatajaks ja asjast huvitatud isikuks on Viimsi vallavolikogu esimees Aarne Jõgimaa,» märkisid üheksa volikogu liiget oma ühises vastuväites planeeringule. «Naiivne oleks arvata, et väljapanekul olev detailplaneering oleks võtnud sellist vormi ilma nimetatud isiku tahtele allutatud planeerimistegevuseta.»

Volinikud tõdevad, et Viimsi valla arengukava toob ühe peamise probleemina välja elanikkonna liiga suure ja kiire kasvu, millele jääb jalgu infrastruktuuri ehitus. Nende sõnul pole saladus, et vallas valitseb terav lasteaiakohtade ja haridusasutuste puudujääk.

«Väljapanekul olev detailplaneering ei anna selles osas mitte mingisuguseid lahendeid, kuna selle põhijooniselt ei lea mitte ühtegi sotsiaalobjekti,» märkisid saadikud oma vastväites. «Vastupidi, detailplaneeringu realiseerimisel süveneb probleem äärmuseni.»

Planeering näeb ette senise tööstusala asemele elu- ja äripiirkonna rajamist, kuhu kerkiks mitmeid kuni kaheksakorruselisi maju ning üks kuni 60-korruseline hoone.

Ala arendajaks on Miiduranna sadam, mille nõukogu esimees Aarne Jõgimaa on ühtlasi ka Viimsi vallavolikogu esimees. Jõgimaa ütles eelmisel nädalal Tallinnapostimees.ee`le, et ei tea planeeringuga seonduvat täpsemalt ja soovib ennast sellest eemal hoida.

Planeeringule keskkonnamõju strateegilise hindamise aruannet teinud Hendrikson & Ko märgib oma aruandes, et arendaja teatel ehitatakse alale umbes 1000 korterit, mis arvestuslikult tähendab ligi 2700 elaniku lisandumist sinna.

Samuti märkisid planeeringu vastu olevad volinikud, et planeering ei käsitle ka mingil moel seda, mida toob kaasa paarituhande elaniku lisanudmine Viimsi valla ja Tallinna liiklusele. Volinike hinnangul vajaks taolise rajooni rajamine kooskõla ka Tallinna arenguga, sest suurenev liikluskoormus mõjutaks Piritat ja Tallinnat isegi rohkem kui Viimsi valda ennast.

Vastuväiteid sisaldavale kirjale on alla kirjutanud Jaan Alver, Madis Saretok, Vello Palvadre, Aare Ets, Ants-Hembo Lindemann, Enn Sau, Kaido Metsma, Ants Savest ja Jüri Tõnts. Tegemist on Reformierakonna, valimisliidu Roheline Viimsi ja Keskerakonna saadikutega.

Vallas on võimul Isamaa ja Res Publica Liit ning Viimsi Ettevõtjate Liit.

Planeeringu vastu on protestikirja Viimsi vallavalitsusse saatnud ka Tallinna linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles