Suurtööstused saavad rohetasudele maksulae

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Kundas tegutsev Estonian Cell on Eesti suurim elektritarbija. Kui praegu maksab ettevõte tavatarbijaga võrreldes poole väiksemat elektriaktsiisi, siis mõne aasta pärast võib Estonian Cell saada maksulae ka taastuvenergiatasule. 
Kundas tegutsev Estonian Cell on Eesti suurim elektritarbija. Kui praegu maksab ettevõte tavatarbijaga võrreldes poole väiksemat elektriaktsiisi, siis mõne aasta pärast võib Estonian Cell saada maksulae ka taastuvenergiatasule. Foto: Marianne Loorents

Paar nädalat tagasi palusid peamiselt Virumaal tegutsevad suurtööstused valitsusele saadetud ühispöördumises kehtestada esimesel võimalusel taastuvenergiatasule maksulagi 15 protsendi tasemel tavamäärast. Nüüd teatas majandusminister Taavi Aas, et Eesti hakkab selle tarvis riigiabi luba taotlema.

Pöördumisele kirjutasid alla Kundas tegutsevad haavapuitmassitootja Estonian Cell AS ja tsemenditootja Kunda Nordic, põlevkiviõlitootja Viru Keemia Grupp, Püssis puitlaastplaate tootev Repo Vabrikud AS ning Kehras tegutsev Horizon Tselluloosi ja Paberi AS, mis toodab jõupaberit ja paberkotte.

Energiamahukad tööstused märkisid, et on mures tööstusharu jätkusuutlikkuse pärast, kuna Eestis on elektrienergia kogumaksumus suurtarbijale märksa kõrgem kui naaberriikides. See halvendab nende hinnangul Eestis valmistatud energiamahuka toote konkurentsivõimet nii riigi sees kui ka eksporditurgudel.

«Praeguseks on kriis jõudnud tööstusteni täie teravusega, samas kasvab kaasaegses tootmises automatiseerituse tase pidevalt ning koos sellega ka elektri tarbimine. Praegu sisaldub elektri hinnas tarbimismahul põhineva maksuna taastuvenergiatasu, mis suureneb koos taastuvenergia tootmise tõusuga pidevalt,» märkisid ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles