Ida-Virumaal varjutab rahvaloendust maniakihirm

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaloendusest teavitav plakat.
Rahvaloendusest teavitav plakat. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Ida-Virumaal on eakaid inimesi teinud rahvaloendaja suhtes ettevaatlikuks hirm ringi liikuva väidetava maniaki ees.

Rahvaloenduse ringkonnajuht Anu Blum, kelle vastutusala algab poolest Sillamäest ja kulgeb kuni Kundani, rääkis, et viimastel päevadel on tema poole pöördunud mitu eakat inimest, kes on öelnud, et nad pelgavad rahvaloendajat oma koju lasta, kirjutab Põhjarannik. Üks inimene ütles, et kardab maniakki.

Sarimõrtsuka paanika puhkes pärast seda, kui Viru ringkonnaprokuratuur otsustas mitte avalikustada aasta lõpus Jõhvi vallas avastatud tapmisjuhtumit. Selle järel hakkasid elanike seas kulutulena levima jutud mitmest järjestikku tapetud naisest, mille Ida politseiprefekt Aldis Alus Põhjarannikus ümber lükkas.

Blum märkis, et lisaks maniakihirmus inimesele on tema juures käinud mõned eakad, kes on kurtnud, et nad elavad üksi ega julge seetõttu võõraid sisse lasta. Inimestel, kellel on ID-kaart või internetipanga paroolid, on ta soovitanud minna Jõhvi keskraamatukokku, kus laupäeviti on ankeedi täitmisel abiks piirkonnajuht.

Blumi sõnul peab rahvaloendaja olema valmis ka inimeste vaenulikuks suhtumiseks. «Loendajatele viiakse läbi koolitus, kus räägitakse, kuidas suhelda inimestega, kes ei soovi isegi mitte tere öelda. Samuti õpetatakse, kuidas tulla toime inimestega, kes ei taha loendajaid oma koju sisse lasta. Meil on kõikidele nendele küsimustele välja töötatud lahendused. Näiteks kui inimene tõesti pelgab loendajat koju lasta, on võimalik kokku leppida kohtumine kas kohvikus või raamatukogus. Kohas, kus inimene ei karda oma andmeid esitada ning mis tundub mugavam ja privaatsem kui lubada võõras inimene endale koju.»

Beltadze rõhutas samas, et inimesed, kes asuvad tööle loendajatena, on läbinud tiheda sõela. «Nende tausta on uuritud karistusregistrist, neid on intervjueerinud personalitöötajad, nendega on tutvunud piirkonna- ja ringkonnajuhid. Väga loodame, et oleme leidnud parimad inimesed, keda võib usaldada.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles