Tootmishoone kütmisel tuleb arvestada energiasäästu

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Energia­sõltumatust vajavad eriti tootmishooned ja farmikompleksid, mis asuvad eraldatud kohtades. Nii on paljude uute farmide katustele paigaldatud päikese­paneelid.
Energia­sõltumatust vajavad eriti tootmishooned ja farmikompleksid, mis asuvad eraldatud kohtades. Nii on paljude uute farmide katustele paigaldatud päikese­paneelid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tootmishoone soojavarustuse tagamine on alati komplitseeritud ja projekteerijatelt erilahendusi nõudev ettevõtmine, sest sünkroonis peavad töötama küte, ventilatsioon ja mõnikord ka jahutus.

Päev-päevalt muutub üha aktuaalsemaks energiasääst ja hoonele nõutava energiaklassi saavutamine. Vanu hooneid reeglina enam ei saagi tipptasemel soojapidavaks muuta, küll aga jälgitakse uute rajamisel, et seal poleks soojakadu ning soojusenergia maksimaalselt ära kasutataks.

Kui hoones toimuv tootmine kasutab ise ühel või teisel moel soojusenergiat või siis tootmise käigus eraldub ühtlasi soojus, on asi suhteliselt lihtne. Toodetud soojus tuleb ruumide kütmiseks juhtida torudesse ja radiaatoritesse või õhkkütteseadmetesse.

Ventilatsioon on kütte pärisosa

Hoone hea sisekliima saavutamine ükskõik millisel aastaajal eeldab aga lisaks tõhusale küttele korralikku ventilatsioonisüsteemi, mille kooseisus on soojusvaheti, mis suunab ülemäärase soojuse taas ringlusse. Soojusenergia säästmise üks alustala on hoone energiatõhusus, energiatõhus maja aga eeldab väga head õhutihedust – aknad-uksed-luugid sulguvad tihedalt ja loomulikku ventilatsiooni hoones sisuliselt ei toimu.

Selline õhutihe hoone vajab puudujääva õhukoguse kompenseerimist, lisaks eemaldab ventilatsioon ruumidest üleliigse niiskuse ja sellega koos sinna pidevalt tekkiva süsihappegaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles