Lehtede riisumata jätmine võib aeda ohustada

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Tervete puude kokkuriisutud lehed tasub kompostiks teha.
Tervete puude kokkuriisutud lehed tasub kompostiks teha. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Levimas on soovitus sügisel aias puulehed riisumata jätta, sest see on loodusele kasulik. Jah, idaalses maailmas ehk aias see tõepoolest nii ongi, aga moodsas aias on kimbutamas hulk haiguseid ja kahjureid, mis tunnevad talveks maha jäänud lehehunnikute üle vaid heameelt.

Esiteks selle suve „superstaar” Lusitaania teetigu. Nimelt talvituvad selle apla õgija täiskasvanud isendid, noorloomad ja munad kõdus või kompostis. Kui teiegi nendega hädas olete, tasub kõik puualused ja peenrad üle riisuda ja kividegi alla mune otsides piiluda.

Teiseks on meie puud tihtipeale haiged ning nende lehed tuleks kindlasti kokku riisuda ja põletada või aiast välja toimetada. Näiteks oldi sel suvel paljudes aedades hädas õuna- ja pirnipuude kärntõvega. Selliste puude alt riisuge kõik lehed ja viljad kokku ning eriti hea, kui ka tüve ümbruse läbi kaevata jõuate.

Üle Eesti on levinud hobukastani ja sireli keerukoi. Kui teie kastanid ja sirelid on nakatunud, peab haiguse tõrjeks lehed kokku riisuma ja hävitama. Ka saared, tammed, kased ja pärnad on tihtipeale haigustega kimpus. Kui teie jätate haige puu lehed riisumata, võib tuul need naabri aeda lennutada ja haigus levib aina edasi.

Kui aga haigestunud puid aias pole, aga teie ilumeel eeldab siiski lehed kokku riisuda, siis aiast ära viia neid mingil juhul ei tasu. Võimalusi lehed loodusele rammuks tagasi anda on mitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles