Ebaküdooniast valmivad pikantsed hoidised

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Oktoobri lõpuks võiks ebaküdoonia viljad ära korjata, aga katteloori all hoides saab koristusaega edasi lükata.
Oktoobri lõpuks võiks ebaküdoonia viljad ära korjata, aga katteloori all hoides saab koristusaega edasi lükata. Foto: Lilli Tölp

Ebaküdoonia õunviljad on leidnud laialdast kasutamist tänu headele maitseomadustele. Suure happesisalduse tõttu neid värskena toiduks eriti ei kasutata, küll aga on need hoidistamisel igati väärt viljad ja võivad asendada äädikat.

Ebaküdooniaviljad hakkavad varasematel vormidel valmima juba augustis. Viljade kogumisaja lõpu määrab meie kliimas pideva külma saabumine, mil temperatuur langeb –8 kuni –10 kraadini. Oktoobri teisel poolel tuleks ebaküdooniaviljad vaatamata nende valmimisastmele ära korjata. Koduaias saab koristusaega siiski edasi lükata, kui põõsad läheneva külma eest kile või riidega katta.

Kui saak koguti kuiva ilmaga, saab ebaküdooniavilju soodsates hoiutingimustes säilitada detsembri lõpuni. Paremini säilivad viljad, mis on kaetud tüsedama vahakihiga. Seega pikeneb värskete viljade kasutamise aeg.

Ebaküdooniavilju võib toitude valmistamiseks kasutada iseseisvalt või muude väikese happe- ja maitseainesisaldusega toiduainete (kõrvitsad, õunad jms) lisandina. Tuntava happesisaldusega ebaküdooniaviljad asendavad toitude hapustamisel seni laialdaselt kasutatud äädik- ja sidrunhapet. Ebaküdoonialõigud sobivad peale tee, morsi ja kokteilide ka seljanka, borši, hapukapsa, kalja- ja õllesuppide lisandiks.

Tuntava happesisaldusega ebaküdooniaviljad asendavad toitude hapustamisel seni laialdaselt kasutatud äädik- ja sidrunhapet.

Toorhoidise valmistamiseks tuleb kilo ebaküdooniavilju pesta, lõigata õhukesteks viiludeks, eemaldada seemned ja laduda suhkruga kihiti purkidesse. Purgid sulgeda plastkaantega ja asetada paariks nädalaks jahedamasse kohta.

Kui suhkur on sulanud ja hoidis rohkem kokku vajunud (soovitatav seda aeg-ajalt veidi raputada), tuleks mitme purgi sisu ühte tihedamini kokku suruda ning purk asetada harilikku külmikusse või hästi jahedasse keldrisse. Tarvitada nagu suhkruga hoidistatud sidrunilõike. Hoidistamisel võib suhkru asendada meega, saades ravimteedele sobiliku magustaja ja lõhnastaja.

Toorhoidis sobib ka sügavkülmutamiseks. Kui suhkur on sulanud ja hoidis rohkem kokku vajunud, tõstke see väiksematesse topsidesse ja sügavkülmutage. Kasutada võib seda jäätunult boolide ja mahlajookide maitsestamiseks.

RETSEPTID

Ebaküdooniakompott

Küpsed ebaküdooniaviljad pesta, lõigata pooleks, eemaldada seemned, (suuremad viljad on soovitatav lõigata veeranditeks) ja asetada tihedalt purki. Valada peale kuum suhkrusiirup (1 liitri vee kohta 0,5 kg suhkrut). Üheliitriseid purke kuumutada 85 kraadi juures 15 minutit, hoidis sulgeda õhukindlalt.

Ebaküdoonia-kibuvitsamarjakompott

Kibuvits.
Kibuvits. Foto: Arvo Meeks

0,5 kg ebaküdooniad pesta, lõikuda 0,5 cm paksusteks ratasteks, eemaldada seemned ja asetada keevasse siirupisse, mille valmistamiseks võtta 1 liiter vett ja 500 g suhkrut. Viile keeta 5–7 minutit, seejärel tõsta vahukulbiga välja. 0,5 kg kurdlehise roosi vilju lõigata pikuti pooleks ja lamedama noa otsaga eemaldada seemned. Kupatatud ebaküdooniaviilud ja poolitatud kibuvitsamarjad asetada segamini purkidesse, peale valada siirup. Kuumutada purke keevaveevannis 80 kraadi juures 10 minutit. Sulgeda õhukindlalt. Hoidis omandab veelgi pikantsema maitse, kui pooleliitrise hoidisepurgi kohta lisada 1–2 tervet sidrunväändiku marjakobarat.

Ebaküdooniakeedis

1,5 kg suhkrust ja 3 klaasist veest keeta siirup. 1 kg ebaküdooniaid pesta, lõikuda väiksemateks sektoriteks, eemaldada seemned ja lisada keevale siirupile. Nüüd lasta siirup koos viljalõikudega keema, eemaldada vaht, võtta tulelt ja lasta mõni tund jahtuda. Nüüd lasta siirup uuesti keema ja lasta seejärel täielikult maha jahtuda. Nii toimida veel paar korda ja seejärel keeta keedis lõplikult valmis. Kuum keedisetilk peab külmal taldrikul tarduma. Keedis valada kuumalt eelsoojendatud purkidesse ja sulgeda õhukindlalt.

Ebaküdoonia-porgandimarmelaad

1 kg ebaküdooniaid pesta, puhastada seemnetest, asetada keedupotti, lisada 2 klaasi vett ja kuumutada aeglasel tulel, kuni mass on püreestatav. Pool kilo porgandeid pesta, puhastada, lõikuda väiksemateks tükkideks, asetada potti, valada üle veega ja keeta pehmeks. Keeduvesi valada pealt, nõrutada ja püreestada. Püreed segada omavahel ja 1 kg püree kohta lisada 500–600 g suhkrut, segada, lasta veidi seista, segada uuesti ja keeta pidevalt segades aeglasel tulel laia põhjaga nõus marmelaad lõplikult valmis. Kuum marmelaad valada eelsoojendatud purkidesse ja sulgeda õhukindlalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles