Kärbes rikkus veinitalu astelpajusaagi

Tiit Efert
Copy
Astelpajukärbse tõttu on Uue-Saa­luse veinitalu astelpajud mustad ja krimpsus.
Astelpajukärbse tõttu on Uue-Saa­luse veinitalu astelpajud mustad ja krimpsus. Foto: Tiit Efert

Tänavu sügisel otsustas Haanjamaal asuv Uue-Saaluse veinitalu korraldada astelpajumarjade korjamise talgud, kui ebameeldiva üllatusena selgus, et korjata polegi midagi, sest astelpajukärbes oli oma töö teinud.

Talu peremees Mati Kivistik rääkis, et oli nädalapäevad varem, enne komandeeringusse sõitmist vaadanud, et marjad on kuidagi imelikud. Kui talgulistega tööle mindi, olid marjad mustad ja krimpsus. „Läksime uurima, marjad olid tumedad. Kui marja katki tegime, oli vastne sees. Väike valge uss,” täpsustas bioloogiharidusega veinitalu perenaine Maris Kivistik. Ta selgitas, et uss on vagel, kes toitub marjast ning seejärel nukkub ja elab talve üle mulla sees. Kevadel koorub nukust kärbes ja kõik hakkab otsast peale. Rikutud marjad ise püsivad okste küljes, isegi linnud ei taha neid süüa.

Kahju järjest suurem

Pererahvas oli muidugi kärbse levikust teadlik. „Ometi lootsime, et see siia Haanja küngaste vahele veel ei jõua,” sõnas Maris.

Astelpajukärbes on liigi­spetsiifiline kahjur ja kahjustab ainult astelpaju. Polli aiandusuuringute keskuse spetsialisti Kristine Tiiratsi sõnul on kahjur jõudnud Eestisse Lätist, kus esimesed leiud on 2013. aastast, Eesti leiti kärbes 2015. aastal ühest Räpina koduaiast. „Meile on kärbes jõudnud suurenenud astelpaju kasvupinna ja soodsate õhuvoolude tõttu,” selgitas Tiirats.

Eestis teeb kahjur järjest rohkem kurja. Praegu on ulatuslikumad kahjustused piirkondades, kus on rohkem suuri istandike, näiteks Pärnumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles