Peeter Raudsepp: EASi tükeldamist ei tule (3)

Marica Lillemets
, vanemtoimetaja
Copy
EASi juhatuse esimees Peeter Raudsepp laiendab välisesinduste haaret.
EASi juhatuse esimees Peeter Raudsepp laiendab välisesinduste haaret. Foto: Sander Ilvest

Riigikontroll leidis oma hiljutises ülevaates, et kuigi Eesti ettevõtjad on riigi äridiplomaatia toimimisega üldiselt rahul, tekitab EASi ja välisministeeriumi omavaheline konkurents ja ebapiisav infovahetus probleeme. Kummagi ametkonna välisesindus toimib iseseisvalt, puudub ühine tulevikunägemus ja ühtne infohaldamise süsteem. Riigikontrolör Janar Holmi hinnangul on oht tegevusi dubleerida ja seeläbi niigi vähest ressurssi raisata.

Välisministeerium soovib EASi välisesindajad enda alla koondada, EAS on vastu ning viitab oma ekspertide ja diplomaatide töö sisulistele erinevustele, eelkõige olemasoleva kompetentsi vallas. Eesti Tööstus-Kaubanduskoda toetab välisministeeriumi lähenemist, kuigi tihedamalt töötab koos EASiga.

EASi juhatuse esimees Peeter Raudsepp käis sel nädalal riigikogu riigieelarvekontrolli erikomisjoni ees oma seisukohta kaitsmas. «Minu teada EASi tükeldamist ei tule, sellist otsust pole tehtud,» ütles Peeter Raudsepp Postimehele.

Eesti välispoliitika arengukava 2030 peab majanduse toetamist ja äridiplomaatiat strateegiliseks tegevusalaks. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, EAS ja välisministeerium peaksid tegema selles koostööd. Samas on näha, et ministrite visioonid valdkonna juhtimisest ja tulevikust on erinevad.

Äridiplomaatia läheb riigile igal aastal maksma 20 miljonit eurot avaliku sektori raha. Kui liita kokku kõik ettevõtlust toetavad välisesindused, nii diplomaatilised kui ka EASi omad, siis on Eesti riik loonud oma võrgustiku 38 riigis. EASi ekspordinõunikud asuvad neist 16s ja plaan on laieneda Poola, Hiinasse ning Kagu-Aasia ja Aafrika riikidesse. Investeerimiskonsultante soovitakse saata veel Jaapanisse, Suurbritanniasse ja Beneluxi maadesse. Eelkõige toetatakse meie ettevõtjate ekspordivõimekuse loomist ja välisinvesteeringute meelitamist Eestisse. Mõlemas valdkonnas on EAS kindlasti tugevam tegija, tuues 2019. aastal oma välis­esindustes töötavate konsultantide abiga riiki 199 miljoni euro eest investeeringuid, mis aitasid luua ligi 1000 uut töökohta.

EASi klientideks on praegu ca 800 ettevõtet, kellele pakutakse teenuseid alates innovaatilistest ärimudelitest ja tootearendusest kuni koolituste ja mentorluseni.

Kevadel alanud kriis kasvatas nõustamiste arvu 40 protsenti, kuid tõi kaasa ka nurinat toetusmeetme viibimise ja taotluste keerukuse üle. Piisava toeta jäi turismisektor.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles