Raskelt haige Allan Kiil pääses kohtupidamisest (3)

Andres Einmann
Copy
Allan Kiil (vasakul) ja tema kaitsja Aivar Pilv Harju maakohtus läinud aasta mais.
Allan Kiil (vasakul) ja tema kaitsja Aivar Pilv Harju maakohtus läinud aasta mais. Foto: Mihkel Maripuu

Korruptsioonikuritegude süüdistusega kohtu all olnud Tallinna Sadama eksjuht Allan Kiil pääses eile menetlusest, kuna Harju maakohus otsustas tema üle kohtupidamise täies mahus lõpetada.

Kohtunik Kristina Väliste ütles kohtumäärust välja kuulutades, et Allan Kiili kriminaalmenetluse lõpetamise asjaolusid ei saa täpsemalt avada, sest tegu on äärmiselt delikaatsete terviseandmetega ning Allan Kiil pole andnud nõusolekut nende avaldamiseks. Väliste sõnul jõudis kohus pärast kirjalike tõendite, Kiili raviarsti ütluste ja kolme kohtuarst-eksperdi arvamustega tutvumist järeldusele, et Allan Kiil on parandamatult haigestunud ja ta pole võimeline kolmel päeval nädalas kuni 2021. aasta novembri alguseni määratud kohtuistungitel osalema.

Arvestades tema seisundit, ei pidanud kohus võimalikuks teda menetlusse ka tsiviilkostja või kolmanda isikuna kaasata. Tsiviilkostjal ja kolmandal isikul on õigus kohtuistungitest vahetult osa võtta, mistõttu oleks tema kaasamine toonud vältimatult kaasa asja arutamise takistamise. Seaduse järgi tuleb tsiviilhagi jätta kriminaalmenetluse lõpetamisel läbi vaatamata ja varad aresti alt vabastada.

Seetõttu vabastas kohus Allan Kiili nimelt arestitud varad, välja arvatud 879 863 eurot ja 50 senti, mille kohus jättis rahapesu objektina arestituks nii võimaliku konfiskeerimise kui ka tsiviilhagi tagamiseks. Kohus otsustas hüvitada Kiilile kriminaalmenetluse kulud 108 000 eurot, millest enamiku moodustab kaitsjatele makstud tasu. Ka Kiili tervisliku seisundi kohtuarstliku ekspertiisi kulu jääb riigi kanda. Samuti vabastas kohtunik aresti alt Kiililt konfiskeeritud 9150 eurot sularaha.

Kiili kohtupidamisest vabastamise määrust on võimalik 15 päeva jooksul ringkonnakohtusse edasi kaevata, kuid riigiprokurör Denis Tšasovskih ütles juba eile, et sellist kavatsust pole.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles