Reformierakond soovib maasikakasvatajatele 4,8 miljonit eurot toetust (3)

BNS
Copy
Maasikas
Maasikas Foto: Kristel Vilbaste

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon esitas 2020. aasta eelarve menetlusse muudatusettepaneku maksta maasikakasvatajatele välja neile valitsuse otsustega tehtud kahju 4,8 miljoni euro ulatuses. 

Riigikogu maaelukomisjoni aseesimehe Urmas Kruuse sõnul venitab maaeluminister Arvo Aller maasikakasvatajatele valitsuse otsustega tekitatud kahju väljamaksmisega. 

«Eile riigikogu infotunnis ütles rahandusminister Martin Helme, et maaeluministeeriumist pole tulnud valitsusse ühtegi taotlust kulude hüvitamiseks. Maasikakasvatajad esitasid ministeeriumile taotluse aga juba augustis. Tekib kahtlus, et EKRE on omavahel kokku leppinud, et nende otsuste tõttu kannatanud maasikakasvatajate probleemi lihtsalt ei tooda valitsusse,» ütles Kruuse neljapäeval. 

«Maasikakasvatajad on ainult üks näide sellest, kuidas EKRE paneb pasunasse neile, kes nende parteilisi eesmärke ei toeta. Näiteks eile ähvardas Mart Helme Jõhvis ERRi uue maja rahadest ilma jätta, sest talle ei meeldi sealsed ajakirjanikud,» lisas Kruuse.

«Valitsuse otsuste tulemusena ei olnud maasikakasvatajatel piisavalt tööjõudu, et marjad põllult kätte saada ja osadel kasvatajatel läks raisku 60-70 protsenti saagist,» lisas Kruuse. Üheks näiteks kahjude suuruse hindamisel on EMÜ dotsent Ulvi Moori hinnang, mille järgi 13 tootjal riknes ligi 2000 tonni maasikaid, mis põhjustas vähemalt kuus miljonit eurot kahju. 

«Maaeluministeeriumil on viimane aeg kriisikahjud kompenseerida. Eesti Aiandusliidu hinnangul oleks kriisiabi hinnanguline maksumus 4,8 miljonit eurot,» selgitas Kruuse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles