Viimane suur skeptik läks viimsele teele (3)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy

Päikeselises Floridas lahkus 20. oktoobril siitilmast 92-aastasena üks tänapäeva skeptilise liikumise alusepanijatest James Randi – mustkunstnik, kelle missiooniks elus kujunes ebateaduse paljastamine, selle kahjude välja toomine ja ratsionaalse mõtlemise propageerimine.

«Ausa valetajana» tuntud Randi teadis, et me kõik loome endale illusioone ning et inimmõistus on kõiksuguste trikkidega petetav, kuna ta oli aastaid silmamoondajana leiba teeninud. Eesti skeptikute kogukonna üks käilakuju Martin Vällik meenutab, et läbi aegade on ka ülikoolid, teadusasutused, professorid ja isegi Nobeli preemia laureaadid olnud paranormaalsete võimete ideest sisse võetud. Oma tausta tõttu suutis Randi aga läbi näha, et tihtipeale kasutavad väidetavad selgeltnägijad, posijad ja mõtetega lusikate painutajad kõige tavalisemaid ja lihtsamaid mustkunsti trikke. See pisike suure halli habeme, läbitungiva pilgu ja kärme jutuga vanamees oli šarlatanide vihavaenlane ning jõudis sellele teele juba päris noorest peast.

Kooliga ei läinud Randil kuigi hästi. Nimelt oli ta eakaaslastest oluliselt andekam ning ka tema isiksus oli keeruline. Näiteks meenutas ta 2016. aastal üht oma pühapäevakooli aja piiblilugemist: «Ühel hetkel ma segasin vahele ja küsisin, et vabandust, kuidas te teate, et see nii oli? Mulle kõlab see veidralt.»

Teisel puhul paljastas ta kohaliku jutlustaja, kes väitis end oskavat inimeste mõtteid lugeda. Tagajärjeks olid mõned tunnid trellide taga ja edasiseks eluks saadud teadmine, et inimesed lasevad end petta kõige labasemate trikkidega. Ta oli siis vaid 15-aastane.

Viimaks tegi kohalik koolisüsteem Randile erandi ning võimaldas tal koolis käia vaid eksameid tegemas. Tekkinud vaba aega kasutas noormees peamiselt mustkunstitrikkide harjutamiseks.

17-aastaselt jättis ta formaalse hariduse omandamise juba kus seda ja teist ning liitus rändtsirkusega, õppis seal ära kõik mustkunsti, põgenemis­trikkide ja illusionismi saladused, teenis ära hüüdnime The Amazing Randi ning oli oma viiekümnendateks eluaastateks juba peaaegu sama kuulus kui tema iidol Harry Houdini poolsada aastat varem. Erinevatest keerulistest kohtadest põgenemine kujuneski tema leivanumbriks.

60-aastaselt lõpetas Randi siiski mustkunsti- ja põgenemistrikid ära ning suunas kõik oma teadmised ja oskused petiste paljastamisse. Ta uuris sadade väidetavalt paranormaalsete võimetega inimeste väljaütlemisi, paljastas avalikkusele väidete taga olevad trikid ja sai oma töö eest ka MacArthuri nn geeniuse-auhinna koos sellega kaasneva toeka rahalise stipendiumiga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles