Ilves NATO peasekretärile: Balti õhuruum on NATO õhuruum

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni kohtumine president Toomas Hendrik Ilvesega.
NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni kohtumine president Toomas Hendrik Ilvesega. Foto: Raigo Pajula

«Balti õhuruum on NATO õhuruum. Selle kaitse on NATO ülesanne. Seda saavad teha ainult Balti riikides paiknevad NATO liikmesmaade hävitajad,» rõhutas president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseniga.

«Kaitse- ja heidutusvõime, nähtavus, solidaarsus ja usutavus on teinud NATO edukaimaks rahvusvaheliseks kaitseorganisatsiooniks,» tõdes Ilves. «20. sajandi teisel poolel aitas see oluliselt kaasa demokraatliku Euroopa sünnile, 21. sajandil toetub NATO järjest enam ja edukamalt targa kaitse põhimõtetele,» vahendas presidendi kantselei riigipea sõnu.

Eesti riigipea kõneles pikaajalise NATO õhuturbemissiooni jätkumisest Balti riikides. «Oleme häälekalt korranud, et õhuturbemissioon ei ole üksnes sõjaliselt vältimatu, see on ka näide targa kaitse kontseptsioonist ja NATO sisemise solidaarsuse väljendus oma liikmesmaade suhtes.»

President Ilves meenutas, et Eesti täidab oma kohustusi alliansis eeskujulikult, on valmis kaaluma rahalise panuse suurendamist õhuturbesse, mistõttu on meil ka õigus oodata liitlastelt toetust.

Tema sõnul on meile tähtis, et otsus õhuturbe pikaajalise lahendi kohta tuleks alliansi Chicago tippkohtumisel tänavu kevadel, mille üheks võtmetulemuseks peaks olema NATO kaitse- ja heidutusvõime tugevnemine.

«See tähendab ka Atlandi-üleste sidemete püsimist, alliansi Euroopa liikmesmaade panustamist enda ja seega NATO kaitsevõimesse, USA vägede jätkuvat kohalolu Euroopas, NATO küberkaitse ambitsioonide tõstmist,» loetles president Ilves.

Eesti riigipea ja NATO peasekretär rääkisid kohtumisel ka alliansi operatsioonist Afganistanis ja selle võimalikest arengutest pärast missiooni sõjalise faasi lõppemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles