Aafrika häda ja nurjatu rändeprobleem (6)

Andres Herkel
, BNSi välistoimetaja
Copy
Tänavuse Nobeli rahupreemia pälvinud ÜRO maailma toiduabi programmi pakutav on see, mille abil püsivad elus need senini põgenikelaagrites elama pidavad Darfuri naised.
Tänavuse Nobeli rahupreemia pälvinud ÜRO maailma toiduabi programmi pakutav on see, mille abil püsivad elus need senini põgenikelaagrites elama pidavad Darfuri naised. Foto: Ashraf Shazly/AFP/Scanpix

Aafrika mõjutab tulevikku. Tähtis on see, kas noor ja kiire rahvastikukasvuga mander leiab elujõulise arengutee või jääb see kohaks, kust paljud parema meelega lahkuvad.

Enamasti on Aafrika riigid lõhestatud mitme etnilise rühma vahel ja suurimad neist määravad poliitilisi jõujooni. Kui üks rühmadest võimule tuleb, siis tähendab see võtmepositsioonide omadele jagamist ning teiste rühmade kõrvaletõrjumist. Meie jaoks on see korruptsioon, kuid aafriklastel on oma hõimu eelistamine vaat et ainuvõimalik. Sellepärast järgnevad valimistele sageli rahutused ja sageli ei toimi võimu reeglipärane üleminek.

Vägivalla tõttu on Aafrika riikides palju põgenikke. ÜRO Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOM) viimase raporti järgi oli 2019. aastal 21 miljonit aafriklast põgenenud mõnda teise mandri riiki.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles