Kurismaa trammi-objekt võeti riikliku kaitse alla

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Trammidepoo lähedal asuv Kaarel Kurismaa teos võeti riikliku kaitse alla.
Trammidepoo lähedal asuv Kaarel Kurismaa teos võeti riikliku kaitse alla. Foto: Andres Haabu

Kultuuriminister Tõnis Lukas kuulutas oma käskkirjaga kultuurimälestiseks Kaarel Kurismaa loodud Tallinna trammi-objekti.

Installatsiooni «Tallinna trammi-objekt» mälestiseks tunnistamise ettepaneku tegi Temnikova & Kasela galerii 2019. aasta oktoobris. Ettepanekule oli lisatud põhjalik ülevaade objektist ja kaitse alla võtmise põhjendused. 

Tallinna trammi-objekt on Eesti heli- ja kineetilise kunsti teerajaja Kaarel Kurismaa installatsioon, mis valmis 1993. aastal ning avati trammiliikluse 105. aastapäeval. Objekti üldine vorm on säilinud. Koostöös autoriga on muudetud algset värvilahendust. Originaalis sini-puna-valgetes toonides telliskividest, betoonist ja metallist ehitatud teos värviti kunstniku kavandi järgi 2008. aastal sini-kollaseks. Tööle annab kineetilise lisaväärtuse kuullaagritele toetuv tuulelipp.

Teos asub oma algses asukohas Tallinna ajaloolise trammipargi esisel väljakul. Asukoht on linnaruumi arengut silmas pidades märgiline, sest sellel on seos ajaloolise trammipargiga. 

Trammi-objekti tellija ja omanik on Tallinna linn. 1988. aastal pöördus tolleaegne Tallinna linnakunstnik Urmas Mikk Kurismaa poole kavatsusega püstitada Tallinna trammi saja aasta tähistamiseks trammipargi esisele väljakule skulptuur. Skulptuur valmis alles aastal 1993.

Trammi esialgne versioon on pärit Tallinnfilmi 1988. aastal valminud nukufilmist «Trammivasikas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles