Lisaks Kersti Kaljulaidile kandideerib OECD peasekretäriks veel üheksa inimest (1)

BNS
Copy
Kersti Kaljulaid.
Kersti Kaljulaid. Foto: Raul Mee/Postimees Grupp/scanpix Baltics

Lisaks Eesti presidendile Kersti Kaljulaidile kandideerivad Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) uueks juhiks ka USA presidendi Donald Trumpi nõunik ja Austraalia endine rahandusminister, teatas esmaspäeval OECD.

Niinimetatud rikaste riikide klubi, mis nimetab oma eesmärgiks majandusprogressi ja maailmakaubanduse edendamist, vajab uut peasekretäri, kui praeguse juhi Ángel Gurría viieaastane ametiaeg 2021. aasta mais otsa saab.

Esmaspäeval avaldas 37 liikmesriigiga OECD ametliku nimekirja 10 kandidaadist peasekretäri kohale.

Nimekirjas on teiste seas ka Trumpi kabinetis nõunikuna töötav Christopher Liddell. Endist General Motorsi ja Microsofti finantsjuhti peetakse favoriidiks, sest ükski USA kodanik pole alates OECD asutamisest 1961. aastal organisatsiooni juhtinud.

Allikate sõnul vähendaks Liddelli võiduvõimalusi aga oluliselt Trumpi kaotus teisipäevastel presidendivalimistel.

Läinud nädalal peasekretäriks kandideerimiseks Austraalia rahandusministri ametikohalt lahkunud Mathias Cormanni võiduvõimalusi kahandab aga allikate sõnul asjaolu, et ta töötas kliimamuutuse suhtes skeptilises valitsuses, kuid OECD on kliimamuutusega võitlemise prioriteediks seadnud.

Nimekirjas on veel ka Eesti president Kersti Kaljulaid, endised eurovolinikud Cecilia Malmström ja Anna Diamantopoulou, Tšehhi endine tööstusminister Vladimir Dlouhy, Šveitsi endine keskpankur Philipp Hildebrand, OECD asejuht Vestergaard Knudsen Taanist, Poola keskkonnaminister Michal Kurtyka ja Kanada eksrahandusminister William Morneau.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles