«Johnny» rokib seekord Tähtveres laululaval

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Noorsooteatri «Johnny» etendustel tegi kaasa ansambel Ruja, kellest pildile on jäänud täies pikkuses kitarrist Jaanus Nõgisto ja Johnny osatäitjana Urmas Alender. Paremal laulavad Merle Talvik ja Jüri Aarma.
Noorsooteatri «Johnny» etendustel tegi kaasa ansambel Ruja, kellest pildile on jäänud täies pikkuses kitarrist Jaanus Nõgisto ja Johnny osatäitjana Urmas Alender. Paremal laulavad Merle Talvik ja Jüri Aarma. Foto: Viktor Mendunen/Eesti teatri- ja muusikamuuseum

Augustis 2021 tuleb Tartu laululaval publiku ette rokkooper «Johnny», millest saab selle produtsentide hinnangul aasta suurim muusikalavastus. Kõlab Olav Ehala, Margus Kappeli, Jaanus Nõgisto ja Peeter Volkonski muusika. Libretist on Mihkel Truman, muusikajuht Olav Ehala, lavastaja Ain Mäeots, peaosades Franz Malmsten ja Liis Lass.

Kevadel 1980 esietendus Tallinnas noorsooteatris Eero Spriidi lavastatud rokkooper «Johnny», mille libretistid olid Kalju Komissarov ja Mati Unt ning millest sai kultuslik lavastus. Libreto alus oli Richard Ba­chi teos «Jonathan Livingston Merikajakas», mille tõlge eesti keelde ilmus Loomingu Raamatukogus 1973.

Veebilehel johnnytartus.ee on kirjas, et kultuslikuks saamise üks põhjusi oli suurepärane muusika, ent suurt rolli mängisid ka käsitletavad teemad: peamine küsimus oli üksikindiviidi vabadus nii traditsioonide kui ka nõukogude ideoloogia surve all hingavas ühiskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles