Arheoloogid avastasid muinaskavaluse (1)

Ülle Harju
, reporter
Copy
Arheoloogid Rosma linnamäe väravat välja kaevamas.
Arheoloogid Rosma linnamäe väravat välja kaevamas. Foto: Ülle Harju

Lõuna-Eesti ühe uhkeima muinaslinnuse väravat uurinud arheoloogid avastasid kavaluse, mis riukalikud eestlased olid omal ajal vaenlase «tervitamiseks» välja nuputanud.

«Linnuseväravast tuli välja midagi sellist, mille peale ei osanud mõeldagi,» rääkis Tartu Ülikooli arheoloogiakabineti juht Heiki Valk, kes korraldas möödunud nädalal väljakaevamised Põlva külje all asuval Rosma linnamäel. «Kaevasime ja kaevasime, proovisime siis mullapuuriga – ei tulnud ega tulnud puutumatut liivakihti. Söed ja põlenud liiv läksid üha sügavamale, 1–1,5 meetri pealt hakkasid söestunud palgijupid välja tulema...»

Seepeale otsustasid arheoloogid kaevata võimsa väravakäigu mõlemasse otsa kraavi. Avastus pani nad pehmelt öeldes kulme kergitama. «Kusagilt mujalt Eestist pole midagi taolist leitud – linnuseväravast sisse viiva tee peale kaevati vaenlasele lõks,» ütles Valk. Nõnda ei saa vaenlased lihtsalt niisama sisse tungida. Kui nad seda proovivad, kukuvad nad auku, kus neid on hea odade, nuiade ja tapritega maha lüüa.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles