Rainer Kattel: innovatsioon pärast koroonakriisi (2)

Rainer Kattel
, Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor
Copy
Rainer Kattel.
Rainer Kattel. Foto: Elaine Perks/Erakogu

Globaalne kriis näitab, et innovatsioon on poliitiline, kirjutab Londoni Ülikooli Kolledži ja Taltechi professor kolumnist Rainer Kattel.

Alates 1990. aastatest toiminud globaalne majandusmudel tugineb ideel, et majanduskasvu kvantiteet on olulisem selle kvaliteedist. Selle hinnaks on süvenev ökoloogiline katastroof ja kasvav ebavõrdsus. Koroonakriis on need kitsaskohad selgelt esile toonud. Samal ajal kui pandeemiast tulenev sotsiaalne kriis võtab üha teravamaid mõõtmeid, oli Wall Street juba käesoleva aasta septembriks esimesest lainest taastunud.

Kuigi valitsused suunavad jõuliselt vahendeid majanduse turgutamisse, siis paljud neist meetmetest kas süvendavad ebavõrdsust või raskendavad kriisist väljumist. Nii näiteks räsib haigus enam madalapalgalisi vähemusi.

Innovatsioon on majanduskasvu peamisi allikaid. Innovatsioon saab ka majanduskasvu kvaliteeti muuta. Taastuv­energia odavnemine viimasel kümnendil on seotud peamiselt Saksamaa ja Hiina riiklike investeeringutega nii tehnoloogia kui ettevõtluse arengusse selles valdkonnas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles