Euroopa haiglaid ohustab voodikohtade puudus

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Plastist kaitseülikonda pakitud Belgia koroonahaiget transporditakse Saksamaale haiglasse. Saksamaa on lubanud naaberriikide kriitilises seisundis patsiente vastu võtta, kuni võimekust jätkub. Ent ka neil on Berliini ja Bremeni haiglad ülekoormuse piirile ohtlikult lähedal.
Plastist kaitseülikonda pakitud Belgia koroonahaiget transporditakse Saksamaale haiglasse. Saksamaa on lubanud naaberriikide kriitilises seisundis patsiente vastu võtta, kuni võimekust jätkub. Ent ka neil on Berliini ja Bremeni haiglad ülekoormuse piirile ohtlikult lähedal. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Valitsused ja haiglad kogu Euroopas vaagivad, kui kauaks jätkub neil vabu voodikohti nii koroonahaigete kui ka teiste tõbiste eest hoolitsemiseks. Saksamaal võib murdumispunkt saabuda detsembris, Prantsusmaal ja Šveitsis tühjad voodikohad otsa saada novembri keskpaigas, Belgias aga selle nädala lõpus.

Valitsused on avastanud, et eksponentsiaalselt leviva viiruse puhul võivad nende suured pingutused haiglakohtade arvu suurendamiseks ära kuluda vaid mõne päeva jooksul. Saksamaa suurendas intensiivravikohtade arvu suve jooksul veerandi võrra. Belgia suutis voodikohtade arvu kahekordistada, ent haiglad kogu riigis valmistuvad nüüd tegema keerulisi otsuseid: keda vastu võtta, keda mitte?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles