Linnateatri uusim lavastus: äkki nad ei tule?

Jaak Allik
, teatrikriitik
Copy
Priit Pius ja Anu Lamp linnateatri lavastuses «Nad tulid keskööl». Lavastaja Diana Leesalu.
Priit Pius ja Anu Lamp linnateatri lavastuses «Nad tulid keskööl». Lavastaja Diana Leesalu. Foto: Siim Vahur

Ülemöödunud pühapäeval jõudis noorsooteater (mitte ajada segi nukuteatriga!), kes vahepeal ennast Tallinna Linnateatriks ümber on nimetanud, oma sünnikoju tagasi ning etendas Salme kultuurikeskuse suure saali laval Mark Hayhursti näidendit «Nad tulid keskööl».

Laval toimuv meenutas noorsooteatri aegu. Noortele, kelle vanaemad olid näinud 1975. aastal samal laval Kalju Komissarovi «Protsessi», kõneldi fašismist. Vahepeal möödunud 45 aasta jooksul on nii saalis kui ka trupis aset leidnud positiivsed nihked: Elmo Nüganeni ja Kristjan Suitsu initsiatiivil kõrvaldati esimesed kolm tooli­rida, ehitati suur eeslava ning paigaldati saali lakke valgus- sillad, mille koos­mõju võimaldab näitlejail olla vaatajaile üsna lähedal.

Arvustuses «Fašismi võitis inimene» (Sirp ja Vasar 18.04.1975) kirjutas kriitik: «Kui «Protsessi» vooruseks on ideelis-kunstiline ühtsus ja lavastaja poolt täpselt läbikomponeeritud vorm, siis vajakajäämised peituvad näitlejatöödes.» Seekordse lavastuse kohta peab sama kriitik nentima vastupidist: Tallinna Linnateatri näitlejad mängisid hästi, sest muidu nad ju ei saakski olla selle teatri näitlejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles