Bürokraatia pärsib lümfoomihaige lapse ravi

Olga Lebedeva
Copy
Väike Pavel Düsseldorfi kliinikus. 
Väike Pavel Düsseldorfi kliinikus. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi ja annetajate abiga kogutud 50 000 euro toel Düsseldorfi kliinikusse ravile viidud viieaastane Pavel, kes sai seal lümfoomidiagnoosi ja esmased raviprotseduurid, võib tekkinud bürokraatlike viivituste tõttu eluliselt tähtsatest meditsiiniteenustest ilma jääda.

Nimelt on perel puudu haigekassa tõend S2, mis kinnitab, et haigekassa võtab välisriigi raviasutuste meditsiinikulude arved enda kanda.

Haigekassa kommunikatsioonijuhi Evelin Trinki sõnul esitasid Paveli lähedased haigekassale septembri keskel plaanilise välisravi eelloa taotluse, mille menetlemiseks vajas haigekassa lisainformatsiooni nii perelt, Tallinna lastehaiglalt kui ka Saksamaal viibiva lapse raviarstilt. «Olukord on keerukas, sest tavapäraselt tuleb eelluba taotleda enne välisravile suundumist. Praegu läks pere tervishoiuteenuste saamiseks välisriiki enne eelloa saamist,» selgitas ta.

Paveli sugulased hakkasid lapse tervise pärast muret tundma 2020. aasta kevadel, kui märkasid lapse istmikul väikest plekki. See nägi välja nagu tavaline sinikas, kuid oli väga tume, peaaegu must. «Märtsis pöördusime lastearsti poole, tema ütles, et see kaob ära ja pole vaja muretseda,» räägib Paveli vanaema Tatjana. «Me jälgisime seda moodustist, see hakkas suurenema ja siis suunati meid kirurgi juurde. Kirurg vaatas lapse üle ja teatas samuti, et ei midagi hirmsat, tulete jaanuaris. Käisime ka teise kirurgi vastuvõtul, tema ütles, et moodustis tuleb välja lõigata, kuid tema seda tegema ei hakka.»

Vanaema sõnul tehti lapsele Eestis korduvalt magnetresonantstomograafiat ja ultraheli­uuringuid, võeti vereanalüüse, kuid midagi kahtlast ei avastatud. «Uuringutulemuste järgi on kõik justkui suurepärane, kuid meie näeme, et sinikas suureneb. Pärast hakkas lapselapsel jalg valutama ja ta hakkas lonkama. Arstid panid diagnoosi: artriit.»

Kuna Paveli enesetunne halvenes, otsustas ema augustis Eesti arstide konsiiliumi ära ootamata lapsega Saksamaale sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles