Andrei Kuzitškin: Venemaa sõbrad ja vaenlased (1)

Andrei Kuzitškin
Copy
Andrei Kuzitškin.
Andrei Kuzitškin. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Venemaalaste küsitlemine Venemaa sõprade ja vaenlaste kohta tõi ühelt poolt ettearvatavaid tulemusi, teisalt aga ka üllatusi, kirjutab kolumnist Andrei Kuzitškin.

Juri Levada analüüsikeskus avaldas septembris venemaalaste küsitluse tulemused, mille teema oli «Venemaa sõbrad ja vaenlased». Küsitluse kohaselt kuuluvad Venemaa kolme suurima sõbra hulka Valgevene (58 protsenti), Hiina (40 protsenti) ja Kasahstan (38 protsenti). Edasi tulevad Armeenia, Aserbaidžaan, India, Süüria, Venezuela ja… Saksamaa (kõik vahemikus 10–17 protsenti). Üllataval kombel oli Saksamaa 2007. aastal Venemaa sõprade seas kolmandal kohal.

Venemaa suhtes kõige ebasõbralikumad riigid on USA (60 protsenti), Ukraina (35 protsenti), Suurbritannia (29 protsenti), Läti, Leedu, Poola (kõik 26 protsenti). Eesti jääb selles nimekirjas üheksandale kohale: ainult 11 protsenti küsitletud venemaalastest pidas seda ebasõbralikuks.

On täiesti ilmne, et venemaalased kujundavad arvamuse selle või teise riigi kohta riikliku propaganda mõjul vastavuses Kremli poliitiliste ja ideoloogiliste seisukohtadega, mis omakorda kajastavad parasjagu maailmas toimuvat. See on ilmnenud ääretu selgusega suhtumises Ukrainasse ja Eestisse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles