Odav piimahind sundis piimakarjapidamise lõpetama

Silvi Lukjanov
Copy
Piimandus on eraettevõtlus nagu iga teinegi, kus eesmärk on teenida kasumit. Kui seda praeguses piima ületootmise olukorras turul teha ei suudeta, tuleb pillid kotti panna.
Piimandus on eraettevõtlus nagu iga teinegi, kus eesmärk on teenida kasumit. Kui seda praeguses piima ületootmise olukorras turul teha ei suudeta, tuleb pillid kotti panna. Foto: Montaaž Ain Kivilaan

Piimandus on eraettevõtlus nagu iga teinegi, kus eesmärk on teenida kasumit. Kui seda praeguses piima ületootmise olukorras turul teha ei suudeta, tulebki panna pillid kotti. Kuid piim on ju ometi kui kuld ja lehmi pole Eestis kuidagi liiga palju.

Mare Noot,

OÜ Tõhela Agro juhatuse liige:

Piimakarja kasvatasime seitse aastat, keskmiselt oli karjas 400 lüpsilehma. Selle aja kestel oli majanduslikult paremaid ja kehvemaid aegu. Et parandada noorkarja söötmis- ja pidamistingimusi, investeerisime 2015. aastal noorkarjalauda ehitusse koos sinna juurde kuuluvate söödahoidlatega. Paremad tingimused noorkarjale määravad tulevase lüpsilehma toodangu ja kvaliteedi.

Juba toona oli majandusrisk olemas madalate piimahindade, siseturu väikese nõudluse ja ekspordituru ebakindluse tõttu.

Siiski õnnestus meil kahe aasta jooksul rekonstrueerida igati ajakohane noorkarjalaut perspektiiviga suurendada ka lüpsikarja osa 700–800 loomani.

Lüpsifarmi projekti 800 lehmale valmistasime 2017. aastal. Rekonstrueerimine oli plaanitud teha kahes etapis. Kahjuks aga olukord muutus ja panga jaoks oli see liialt riskantne ettevõtmine ja omafinantseeringut jäi napiks, et teha peaaegu kolmemiljoniline investeering.

Piimakarja lõpetamisega alustasime eelmise aasta suvest ja otsad said kokku tõmmatud 2019. aasta lõpuks.

Tõhela Agro lõpetab novembris ka noorkarjakasvatusega, müüme ära kogu noorkarja, kes veel jäänud on. Paremad loomad leiavad uue kodu siin- või sealpool piiri, osa loomi on nuumatud ja lõpetavad lihakombinaadis.

Täna tundub, et sai tehtud õige otsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles