Heljo Pikhof: kas riik on inimese või inimene riigi jaoks? (4)

Heljo Pikhof
, riigikogu liige ja SDE aseesimees
Copy
Heljo Pikhof
Heljo Pikhof Foto: Erakogu

Kas riik on inimeste jaoks? Peaks ju olema, aga vägisi tundub, et on vastupidi. Või siis on valikuliselt: osa inimeste jaoks on riiki küll ja veel, teiste jaoks on aga hoopis vähem. Esimeste näiteks on jõukad ettevõtjad, kes oskavad õigel ajal teha õigele võimuerakonnale priskeid annetusi. Teiste puhul peab rääkima vanainimestest, kes on eluaeg tööd teinud ja makse maksnud ning nüüd eluõhtul abi vajavad.

Meie põhiseadusega ei ole teps mitte kooskõlas see, et inimeselt – ja tema lähedastelt – nõutava tasu suurus takistab talle vajamineva abi andmist. Vaja on välja arendada terviklik hooldussüsteem, mis laseks eakal inimesel võimalikult kaua oma kodus toime tulla – pean silmas kõiksugu koduteenuseid – ning vajadusel oma pensioni eest hooldekodus edasi elada.

Sõnades, ja muidugi loosungites, mis valimiste eel välja hõigatud, on kõik poliitilised jõud nõus, et hoolekande probleemipundar vajab kiiret lahendust. Aastaid on tehtud vastavasisulisi uuringuid, peetud aru asjatundjatega ja veeretatud juttu ümarlaudade taga, koostatud lühemaid ja pikemaid plaanegi. Kuhu oleme aga välja jõudnud? Tuleva aasta eelarve eelnõus on juttu küll omavalitsuste nõustamisest ja vabatahtlike kaasamisest, ent raha, mis mõeldud hoolekande valdkonnale, on senisest veelgi vähem.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles