Priit Sibul: mina ei toeta samasooliste abielu (13)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Isamaa erakonna peasekretär Priit Sibul.
Isamaa erakonna peasekretär Priit Sibul. Foto: Mihkel Maripuu

Ülemiste Citys toimus täna isadepäeva konverents, mille vestlusringis «Kes tohib kellega abielluda?» ütles riigikogu liige, Isamaa peasekretär Priit Sibul, et kahe täiskasvanu suhet ei peaks reguleerima. Kui keegi tahab äri teha, siis on selleks kõik lepingud olemas. 

«Kooseluseadusega lükati ühiskond uppi,» leidis Sibul. «Lõppeesmärk on olnud see, et abielu institutsiooni muuta, aga seda ei tohiks muuta. Mina ei toeta samasooliste abielu,» märkis Sibul. «Abielu on minu jaoks institutsioon, mis lähtub traditsioonist, seepärast on ka täna arutelu, et abielu peab olema põhiseaduse kaitse all. Perekonnaseadus ütleb, et abielu sõlmitakse mehe ja naise vahel,» selgitas Sibul.  

Talle tundub ebamõistlik, et riik püüab kõike reguleerida. «Reguleerida tuleb seadustega nii vähe kui võimalik. Meile on rahvusriigina oluline, et perekond on ühiskonna alustala ning mehe ja naise liit on ainuke loomupärane liit, kust saavad järglased sündida,» leidis Sibul. 

Reformierakonna liige, riigikogulane Signe Riisalo küsis vastu, kas abielureferendum ikka oli kõige vajalikum ja suurem teema keset koroonakriisi ja majanduslangust? «Parim garantii abielule mehe ja naise vahel on see, kui kooseluseadus on rakendatud koos kõigi aktidega. Samasooliste paaride teemaga oli laual ka see küsimus, kuidas reguleerida nende inimeste suhteid, kes ei soovi abielluda, aga elavad koos,» selgitas ta. 

«See oli põhjus, miks 2008. aastal algasid diskussioonid. Võitlen tulihingeliselt selle eest, mis annab inimestele õiguse võrdseteks võimalusteks,» lausus Riisalo. 

Tema sõnul kaitseb abieluseadus inimeste omavahelisi suhteid nende eraelus. «See sama kaitse, mida abielu annab erisoolistele paaridele, peab kaitsma ka samasoolisi. Samasooliste suhe on samamoodi pühendumus ja vastutuse kandmine – miks nemad peaks enda elu seltsingus elama, mitte abielus? Perekond on väga lai mõiste, see pole ammu seotud enam abielu institutsiooniga,» rääkis Riisalo. 

Ettevõtja Urve Palo hinnangul käis kooseluseaduse vastuvõtmine liiga kiiresti. «Tänane paremäärmuslik partei poleks tekkinud nii tugevana, kui poleks olnud kooseluseaduse vastuvõtmist, mis lõhestas ühiskonda – oleksime pidanud rohkem aega võtma,» leidis Palo.

Tema toetab seda, et abielluda võiks täiskasvanud inimesed omavahel sõltumata soost, neid on ühiskonnas alati olnud ja alati jääb. «Kui see õigus neile anda, nad saavad õnnelikuks ja me ei võta kelleltki midagi ära. Kui üks osa saab ühiskonnast õnnelikuks ja teistelt õnne ära ei võeta, siis terve ühiskond on õnnelik,» lausus Palo. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles