Rebeka Põldsam: lahkhelide ühiskond (1)

Rebeka Põldsam
, TÜ doktorant
Copy
Rebeka Põldsam
Rebeka Põldsam Foto: Saara Lotta Linno

Üheks lahkhelide ühiskonna põhjustajaks on puudulik arusaam sotsiaal-majanduslikust ebavõrdsusest, kirjutab Tartu Ülikooli doktorant Rebeka Põldsam algselt Feministeeriumis ilmunud artiklis.

Sotsioloog Zygmunt Bauman ütles 2014. aastal Tallinna Ülikooli avalikul loengul, et sotsiaalmeedia on lõks, mis ajab meid kõiki iseenda kõlakambris lõpuks ummikusse, kuna see on üles ehitatud algoritmidele, mille eesmärk on kasutajale meeldida. Bauman ennustas olukorda, kus me ei pea oma arvamusi enam eriliselt põhjendama, sest kõik on omadele niigi selge. Kuid selline olukord tekitab eri rühmade vahel sügava arusaamade lõhe ja uut tüüpi ebavõrdsuse, kus teistsugust ei suudeta enam mõista ja keegi ei tea, kust ühiskonna sidumist alustada.

Ajakirjanduses kirjutades sotsiaalmeedia sõnadeta üksteisemõistmist eeldada ei tohi ning selguse huvides tuleb oma arvamusartiklites iga hinnangut argumenteerida ja seisukohavõtte siduda konkreetsete näidetega. Vastasel juhul pole teistsuguse meelsusega inimestel võimalik ütleja sõnumit mõista.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles