AK Marek Strandberg: tuumamajandusest ja tuumariskidest (4)

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Firma Nuscale Oregoni (Ameerika Ühendriigid) keskuses seati üles simulatsioonisüsteem, millega katsetati korraga 12 moodulreaktori juhtimist. Kui selline kaugjuhtimine õigustab end, võib ühest keskusest juhtima hakata ka sadu reaktoreid. Kas selline automatiseerituse määr on aga meeltmööda neile, kes soovivad paigutada oma kapitali Eesti tuumaenergeetikasse? Moodulreaktor Eestis, mille juhtimine toimub näiteks Ühendkuningriigist – kas see on nüüdses küberkurjas maailmas üldse turvaline?
Firma Nuscale Oregoni (Ameerika Ühendriigid) keskuses seati üles simulatsioonisüsteem, millega katsetati korraga 12 moodulreaktori juhtimist. Kui selline kaugjuhtimine õigustab end, võib ühest keskusest juhtima hakata ka sadu reaktoreid. Kas selline automatiseerituse määr on aga meeltmööda neile, kes soovivad paigutada oma kapitali Eesti tuumaenergeetikasse? Moodulreaktor Eestis, mille juhtimine toimub näiteks Ühendkuningriigist – kas see on nüüdses küberkurjas maailmas üldse turvaline? Foto: Nuscale Energy

Tuumaenergeetikaga on lood nagu metsamajandusega: faktoloogiat on palju, väga palju, sedavõrd palju, et inimestel ja huvigruppidel saabki tekkida oma tõde. Võime küsida, milline on siis tegelik pilt. See sõltub väga paljudest asjaoludest. Tegelik pilt tuumaenergeetikas on sõjaliselt tugevatel riikidel ja lihtsalt riikidel erinev. Nagu on ka näiteks Eesti.

Seoste ja faktide rohkus loobki olukorra, kus argumente tuleb äri huvides eriti jõuliselt suhtekorralduslikult võimendada. Nii sõjas kui ka majanduses peab võitma enda poole nii mõistust kui ka südameid. Siiski osutab majandusminister Taavi Aas, et on temagi tähelepanu juhtinud, et tuumajaama asja tuleks ajada õigest otsast – ehk luua esmalt õiguslikud eeldused, et sellist energiatootmise viisi Eestis ikka näha soovitakse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles