Isamaa kristlased: Indrek Saare rünnak Urmas Viilma suunal on vastuvõetamatu (27)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Endine kultuuriminister Indrek Saar (SDE) pälvis Isamaa kristlaste ühenduse kriitika
Endine kultuuriminister Indrek Saar (SDE) pälvis Isamaa kristlaste ühenduse kriitika Foto: Remo Tõnismäe

Isamaa Erakonna Kristllik Ühendus toetab abielu rahvahääletuse korraldamist, et tagada pikaajaline õiguslik kaitse abielule kui mehe ja naise vahelisele liidule. Samuti esineti kriitilise avaldusega sotsiaaldemokraatide juhi Indrek Saare aadressil.

Sel nädalal kogunenud Isamaa Kristliku Ühenduse juhatus arutas viimastel nädalatel avalikkuse tähelepanu keskmes olnud sõnavõtte ja poliitilisi avaldusi seoses kavandatava abielureferendumiga. 

Ühenduse juhatuse liige, EELK vaimuliku ja konsistooriumi assessor Marko Tiitus sõnas pressiteate vahendusel, et tegemist on olulise väärtusküsimusega. «Toetame erinevate seksuaalse orientatsiooniga inimestele õigusliku kaitse tagamist, kuid abielu pole lihtsalt üks tehniline või juriidiline termin, vaid sellel on meie kultuuris ja kogu Euroopa tsivilisatsioonis sümboli väärtus. Abielu on mehe ja naise vastastikusel ja võrdsel armastusel, austusel, kestval pühendumisel ja ühisel tuleviku kujundamisel põhinev liit, mis on perekonna alustala. Nii on abielu mõistnud meie esivanemad kümnete põlvkondade kaupa ja nii on seda mõistnud ka praeguse põhiseaduse koostajad.»

Isamaa Kristliku Ühenduse esimehe Avo Üpruse sõnul on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhi Indrek Saare rünnak EELK peapiiskop Urmas Viilma suunal vastuvõetamatu. «Urmas Viilma sildistamine äärmuskonservatiiviks näitab, et Indrek Saar kasutab teadlikult eksitavat sõnavara ning lõhestab sellega ise rahvast. See on vastutustundetu käitumine,» lisas ta.

«Ei ole sugugi lihtne tõrjuda tagasi äärmuskonservatiivide soovi inimõigusi piirata, eriti olukorras, kus ka peapiiskop on lasknud ennast – loodetavasti pahaaimamatult – vedada teele, mis meid ühiskonnana katki rebida ähvardab,» rääkis Indrek Saar sotside volikogul.

«Kultuuriliste sümbolite, sealhulgas abielumõiste äkiline ja meelevaldne ümbertõlgendamine toob enesega kaasa järjepidevuse katkemise. Öeldakse, et abielu laiendamine samasoolistele ei võta heteroseksuaalsetelt paaridelt midagi ära. Nii see siiski pole. Abielu muutmisega sooneutraalseks kaasnevad isa ja ema rollide hägustumine ja lahustumine (nende asemele tuleb sooneutraalne «vanem»), meie kõnepruugist ja kultuuripildist kaovad isad ja emad, vanaemad ja vanaisad jne. Just mehe ja naise vaheline abielu tagab kultuurilise järjepidevuse ning soorollide väärtustamisest lähtuva elurikkuse. Seetõttu on vajalik abielu eristamine kõigist teistest võimalikest kooselu- ja suhtevormidest ning anda sellele põhiseaduslik kaitse,» ütles Üprus.

Kristlaste ühendus juhatus palub oma liikmetel ja kõigil erakonda kuuluvatel kristlikke väärtusi jagavatel inimestel säilitada debatiga seoses kujunenud emotsionaalses õhkkonnas rahu ning väärikas ja lugupidav suhtumine erinevate vaadete kandjatesse, toetades samas referendumi läbiviimist selleks, et tagada õiguslik kaitse mehe ja naise vahelisele abielule. Juhatus kinnitab, et Isamaa aluspõhimõtetes on jätkuvalt sätestatud, et abielu mehe ja naise vahel peab olema põhiseaduse kaitse all.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles