«Kõik mudelid on valed, kuid mõned võivad olla kasulikud»

Loora-Elisabet Lomp
Copy
COVID-19 tõrje teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar
COVID-19 tõrje teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar Foto: Sander Ilvest / Postimees

Viroloogiaprofessor Irja Lutsar tõdes Postimehele, et kuigi ühiskonna täielik sulgumine võiks mõneks ajaks aidata, pole see pikas plaanis jätkusuutlik.

Lutsar meenutas, et iga prognoos on nii hea, kui head on algandmed, mis mudelisse sisse lähevad ning ennekõike, kuidas teadusnõukoda suudab dünaamilist muutust kajastada. «Eile avaldatud mudelid näitavad, mis juhtuks, kui kõik näitajad jäävad konstantseks, kui R väärtus on sama ja nakatunute struktuur on sama. Nii aga pole olukord – kui nakatumine muutub, siis võetakse kasutusele ka vastavad meetmed. Hea oleks, kui meetmed oleks suunatud sinna, kus neist kõige rohkem kasu on ja et meetmed ei teeks rohkem kahju kui kasu,» leiab Lutsar.

Meeles tuleb pidada Lutsari sõnul, et eesmärk on meditsiinisüsteemi vastupidamine ja et kvaliteetset arstiabi saaksid nii koroonaviiruse kui ka muude haigustega inimesed. «Mudeleid hinnates peab alati meeles pidama, et mudel näitab vaid suunda, aga mitte seda, mis täpselt nii juhtub. Seda nägime ka kevadel. Ma olen väga modelleerimise usku, aga pean ka alati silmas Inglise statistiku George Boxi öeldut: «All models are wrong but some could be useful» (e.k kõik mudelid on valed, kuid mõned võivad olla kasulikud),» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles