Paet: Bideni võit taastab USA ja Euroopa suhteid (8)

Postimees
Copy
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Remo Tõnismäe

Joe Bideni võit USA presidendivalimistel lubab eeldada, et USA suhted ja suhtumine Euroopasse, Euroopa Liitu ja NATO-sse muutub taas kiires tempos paremaks, ütles europarlamendi saadik Urmas Paet.

«Suhted liiguvad taas sinna, kus tänases maailmas samasse väärtusruumi kuuluvate USA ja Euroopa Liidu koostöö peab olema,» kommenteeris Paet ja lisas, et märgiline areng on ka see, et USA saab Kamala Harrise näol oma ajaloo esimese naisasepresidendi.

«Paljuski peab aga president Biden ette võtma USA ja Euroopa suhete taastamise ning nende viimise tasemele, kus oldi enne Trumpi ametisse astumist, sest Trumpi presidendiaeg tegi USA ja Euroopa suhetele palju kahju ning hävitas usaldust, mis on aga toimivate suhete eeldus,» ütles Paet nentides, et Trumpi presidendiaeg tähendas Euroopa jaoks peamiselt suhete nõrgenemist ning suuremat ebamäärsust. 

Europarlamendi saadiku hinnangul on Euroopa ja USA suhted nelja aasta jooksul selgelt alla käinud: «Ja seda mitte ELi initsiatiivil. Nüüd on aeg teha oluline pööre Euroopa ja USA suhete paranemiseks tasemeni, kus nad olid enne eelmisi presidendivalimisi. See on väga tähtis ka Eestile. Nii julgeoleku kui ka majanduskeskkonna seisukohast. Eeldada võib USA ja Euroopa suhete paranemist nii kaubandussuhete, kliimamuutuste vastase võitluse kui julgeolekukoostöö valdkonnas,» lausus Paet.

«Olukorras, kus Hiina, Venemaa ja teiste autoritaarsete jõudude surve tugevneb, on Euroopa ja USA igakülgne avatud koostöö äärmiselt oluline meie väärtusruumi hoidja kogu maailma kontekstis.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles