Herkel: Trumpi kaotus on tähtsam kui Bideni võit (17)

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Konstantin Sednev / Postimees

BNSi välisuudiste toimetaja Andres Herkel sõnas sotsiaalmeedias USA presidendivalimisi kommenteerides, et Joe Bideni valimisvõidust on tähtsam seni ovaalkabinetis istunud Donald Trumpi kaotus. 

«Ilmselt hakatakse tema järgi rääkima sellest, mis saab, kui suures ja tugeva demokraatiatraditsiooniga riigis tuleb võimule enesekindel, kohati jaburalt lapsemeelne ja ignorantne, vaieldamatult karismaatiline populist. See elatakse üle, aga juhtub ka palju halba. Ja tõsi, mõnes kohas saavutas välispoliitika ootamatuid läbimurdeid,» sõnas Herkel, viidates Iisraeli ja Araabia riikide vahelistele suhetele ning Hiina survestamisele.

«Trumpismil on analooge, kuid [Boris] Johnsoni ja [Jarosław] Kacziyński järgi seda vaevalt kutsuma hakatakse. Orbániga on see häda, et Ungari demokraatia ei pruugi pärast teda niipea isegi taastuda,» tõdes Herkel

Herkel küsis, mida head Trumpi kaotus kaasa toob? «Kui Biden viib demokraadid rohkem tsentrisse, siis on see hea. Veel olulisem on see, mis juhtub vabariiklastega. Vandenõuteooriad ei kanna, edasi viib suund, mis end Trumpi kohtujonnist ja võitlusest postihääletuse vastu distantseerib (Larry Hogan, Mitch McConnell jt.). Oskus edasi minna põhineb oskusel kaotada ja vabariiklastel tuleb nii või teisiti puhastada konservatiivide mainet.»

Lõpetuseks tõdes Herkel: «Ka Euroopas võiks Beppe Grillode ja hanerasvapoliitikute aeg taanduda, kuid selleks peavad suured vanad parteid end kokku võtma. Tuleb aru saada, mida senini valesti tehti ja kuidas muutuda ilma trumpistumata. Rohkem asjatundlikku igavat poliitikat palun!»

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles