Hinnalangus kestab veel kevadeni

Copy
Alkohol on viimastel aastatel 55 protsenti kallimaks läinud, samuti väljaspool kodu söömine.
Alkohol on viimastel aastatel 55 protsenti kallimaks läinud, samuti väljaspool kodu söömine. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Statistikaameti andmetel langes tarbijahinnaindeks oktoobris võrreldes septembriga 0,5 protsenti ning võrreldes eelmise aasta oktoobriga 1,5 protsenti. Möödunud aasta sama kuuga võrreldes olid kaubad 0,9 ja teenused 2,4 protsenti odavamad, teatas statistikaamet.

Analüütikute hinnangul jätkub üldine hinnalangus veel järgmise aasta esimestel kuudelgi.Teenuste odavnemine oli oktoobris Eesti Panga ökonomisti Sulev Perti sõnul üks suuremaid läbi aegade. Koroonaviiruse teise laine tõttu on turismiteenuste hinnad läinud kiiresse langusse. «Turistide vähesuse tõttu kannatavad tugevalt ka restoranid ja kohvikud, kuid nende hinnad pole sellel aastal eriti muutunud,» ütles Pert. «Odavamate hindade varjukülg on tööpuuduse kasv ja palgalangus kriisist räsitud sektorites, sest ettevõtetele tekib surve vähendada tööjõukulusid.»

Poole protsendi võrra langesid oktoobris ka tarbekaupade hinnad, kuigi jaemüük on ökonomisti sõnul olnud tugev. «Üks põhjus võib olla euro vahetuskursi tugevnemine kaubanduspartnerite valuutade suhtes,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles