Tom Nichols: USA oli kuristiku äärel (4)

Copy
Demokraatide toetajad tähistamas Bideni võitu. 
Demokraatide toetajad tähistamas Bideni võitu. Foto: SHAWN THEW/EPA

Kui jätta kõrvale Trumpi võit, oli minu suurim hirm, et sõltumata tulemusest tõttavad mõlemad parteid tegema lähedaste tulemustega valimistest valesid järeldusi, kirjutab USA Naval War College’i professor Tom Nichols. 

Hetk, mida kõik Donald Trumpi vastased on oodanud, on käes: Joe Biden võidab valimised. Miks ma ometi rõõmus ei ole?

Ma tunnen kindlasti kergendust, sest Bideni võit on kahtlemata üüratult parem tulemus kui Trumpi võit. Kui Trump oleks võimule jäänud, oleks meie lapskuninga köidikuist päästnud tüütud seadused ja institutsioonid. Ühendriikidele kui demokraatiale oleksid kätte jõudnud viimased päevad ning siis oleks juba astutud üle serva ja langetud autoritaarsuse rüppe.

Bideni võit välistab niisuguse kohutava väljavaate.

Ent olgu valimiste tulemus milline tahes, Ameerika on juba praegu teistsugune riik. Ligemale pooled valijad on näinud Trumpi kogu tema hiilguses: tema lapsikuid tiraade, katastroofilist ja mõrvarlikku poliitikat, põlastust demokraatia vastu kõigis selle vormides – ja otsustanud, et nad soovivad seda veel. Tema valijad ei peida ennast enam Hillary Clintoni korruptsiooni ega soovi näha, mida suudab ära teha poliitiline uustulnuk. Nad ei saa enam teeselda, et ei tea, kuidas Trump valitseb. Nad teavad seda ja on selle hea meelega omaks võtnud.

Paraku oli õigus valijatel, kes ütlesid 2016. aastal, et valivad Trumpi, sest arvavad, et ta on nende moodi. Nüüd on nad ta uuesti välja valinud, veendunud, et ta on nagu nemad: raevukas, ära hellitatud, solvunud, kahju kannatanud, valmis pigem surema kui tunnistama, et on võib-olla eksinud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles