KOHALIK VAADE Lahingu võitnud Leedu hakkab sõda kaotama

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Korvpallile kehtisid Leedus justkui erireeglid. Pildil Kaunase Žalgirise fännid 15. oktoobril peetud Euroliiga mängul Anadolu Efesi vastu. 
Korvpallile kehtisid Leedus justkui erireeglid. Pildil Kaunase Žalgirise fännid 15. oktoobril peetud Euroliiga mängul Anadolu Efesi vastu. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Sõna «liikumispiirangud» on Leedus taas kõigi huultel, kuna riik on kehtestanud järjekordse karantiini. Järsu Covid-19 juhtumite arvu kasvu ja kontrolli alt väljunud tervishoiualase olukorra tõttu paistab see olevat ainus võimalus.

Pealtnäha on olukord sama halb kui mujal Euroopas, kuid esimese lainega üsna hästi hakkama saanud Leedu seis oleks võinud olla parem. Selle asemel läheb olukord hullemaks.

Märtsi alguses juubeldas Leedu president Gitanas Nauseda koos veel 10 000 Kaunase Žalgirise korvpallimeeskonna fänniga, kuna alistati Moskva oblasti Himki meeskond. Siis oli möödunud üks nädal Leedu esimese Covid-19 juhtumi avastamisest, nädal aega hiljem oli ületatud 100 koroonajuhtumi piir ja Covid-19 oli nõudnud esimese elu. Maailm hakkas muutuma.

Aga mõni asi ei muutu Leedus kunagi. Seitse kuud, 10 000 Covid-19 juhtu ja 150 koroonasurma hiljem paistis Leedu teine religioon ehk korvpall olevat immuunne reeglite, hoiatuste ja kaine mõistuse suhtes, kuna endiselt toimusid mängud tuhandete fännide silme all.

Sotsiaalset distantseerimist ega maski kandmist ei olnud mõne vähemalt 5000 fänni kohalolekul peetud mängu ajal oktoobris. Kuigi Leedu valitsus otsustas kehtestada kolmenädalase karantiini, on ajastus tähtis. Karantiin hakkas kehtima laupäeval, päev pärast järjekordset Žalgirise mängu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles