Päästeamet ja PPA kogus elanikelt ligi poolsada tulirelva (1)

BNS
Copy
Aktsiooniga kutsuti üles loovutama ebaseaduslikke relvi, lõhkeainet ja laskemoona.
Aktsiooniga kutsuti üles loovutama ebaseaduslikke relvi, lõhkeainet ja laskemoona. Foto: Konstantin Sednev

Päästeameti ning politsei- ja piirivalveameti (PPA) ühiskampaania kogus ligi poolsada tulirelva, hulgaliselt laskemoona ja rohkesti lõhkematerjali.

Päästeameti demineerimiskeskus koostöös kaitsepolitseiameti, PPA ning prokuratuuriga kutsus oktoobris inimesi üles teavitama nende valduses olevast lõhkematerjalist ning ohtlikest relvadest. Kampaania tõi PPA-le ning päästeametile kümneid väljakutseid, mille käigus anti üle rohkelt tulirelvi, padruneid, rakette ja relvaosi, püssirohtu, detonaatoreid ja lõhkekehasid. 

«Kogusime kampaania käigus 17,5 kilogrammi lõhkeainet, millest suurem osa ehk 16 kilogrammi tuli Saare maakonnast. Kampaaniaga kogusime kokku 2,65 kilogrammi püssirohtu ning sellest andis suurima osa üks Harjumaa inimene, kes andis korraga üle 1,8 kilogrammi püssirohtu,» rääkis Põhja pommigrupi juhataja Raido Taalmann. 

Ühtekokku kogusid päästeameti pommigrupid ja PPA kampaania käigus 17,5 kilogrammi lõhkeainet, 2,65 kilogrammi püssirohtu, ühe õppeotstarbelise lõhkevahendi, 46 ühikut pürotehnikat, 230 detonaatorit, ühe tankitõrjemiini, kaks käsigranaati ja kaks mürsku, 49 tulirelva, ligikaudu 31 000 erineva kaliibriga padrunit, signaalrakette, lõhkepakette, haavleid ning erinevaid relvaosi.

PPA juhtivkorrakaitseametnik Riita Proosa meenutas, et kui eelmisel aastal oli veel mitu ärevat juhust, kus inimesed ohtlike esemetega politseijaoskondadesse jalutasid või laskemoona politseisõidukite juurde poetasid, siis tänavu oli märgata teadlikkuse kasvu. 

«Näiteks saabus kampaania esimesel nädalal Tartu politseimajja mees, kel kaenlas õhutõrjemürsk. Leiu ohutuks vastuvõtmiseks kutsuti kohale päästeameti pommirühm, kes mürsu jaoskonnast minema toimetas ning ohutuks tegi,» kirjeldas Proosa ärevaimat juhtumit kampaania ajast. 

Päästeamet on sarnast kampaaniat teinud kuuel korral: 2008-2010, 2013, 2014 ja 2019. Kuue korra peale koguti kokku 140 kilogrammi lõhkeainet, 1447 detonaatorit ning 172 lõhkekeha.

Relvade loovutamise kampaaniat on läbi viinud ka PPA. Näiteks möödunud aastal anti politseile üle 124 tulirelva, ligikaudu 12 460 padrunit, mitu purki püssirohtu, detonaatoreid, rakette, lõhkepakette, haavleid ning relvaosi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles