Kontsert, mis saab etaloniks tulevastele

Harry Liivrand
Copy
Kalle Randalu ja Theodor Sink astusid kahekesi koos lavale esimest korda, et teha kummardus Ludwig van Beethovenile.
Kalle Randalu ja Theodor Sink astusid kahekesi koos lavale esimest korda, et teha kummardus Ludwig van Beethovenile. Foto: Robin Roots/Õhtuleht

Theodor Singi ja Kalle Randalu Beethoveni-kontsert tegi ajalugu. Nende esituses kõlanud Ludwig van Beethoveni viis sonaati tšellole ja klaverile andsid kuulajale sellise katarsise ning unustamatu muusikalise elamuse, mida veel – olen selles täiesti kindel – aastakümneid hiljem meenutatakse kui üht Eesti kontserdimaastiku kõige vapustavamat kammerkontserti.

Maailma tippinterpreetide klassi kuuluvad Sink ja Randalu sobisid nii oivaliselt koos musitseerima, et moodustunud ansamblit iseloomustas hiilgav partneritunnetus ning vahetu ja siiras mängurõõm. See oli harvaesinevalt orgaaniline koostöö, kus kumbki täht ei kippunud teise arvel soleerima ega staaritsema.

Oskusega esitatud teoste vormi täpselt ja väljendusrikkalt liigendada seltsis võime tervikut kuulajale vahendada. Mõlemad virtuoosid on erakordselt peene, kultiveeritud maitsega. Nende suurepärase vormitaju, perfektse stiilitunde ja sisulise raskuspunktiga interpretatsioon lähtub eelkõige teosest enesest, iga sonaadi mõte tuuakse reljeefselt esile. Sellisel tipptasemel kaob kriitika ja jääb ainult nauding.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles