Liiv naudib Hollandit, Alusalu elab teadmatuses

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Marten Liiv ja Saskia Alusalu
Marten Liiv ja Saskia Alusalu Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw/POSTIMEES/Tairo Lutter

Kiiruisutamise suurriigis Hollandis treenimine on välismaalaste jaoks privileeg. Eriti kui seda teha riigi ühes profitiimis, kuhu kuulub näiteks 23-aastane Marten Liiv.

Pyeongchangi OMil 1000 meetris 18. koha teeninud Liiv kolis juunis elama 50 000 elanikuga Hollandi väikelinna Heerenveeni, kus tegutseb tema uus koduklubi IKO. Liiv on seal üks kahest välismaalasest, kokku on tiimis sportlasi 13. Peale IKO tegutseb eelmised kaks hooaega Poola koondise juures rassinud eestlase sõnul Hollandis veel kaks profitiimi: Team Reggeborgh ja Jumbo Visma. Neist esimeses on kaks välismaalast, teises vaid kohalikud.

Mida aga profitiimi mõiste endast üldse kujutab? Liivi sõnul on sellistesse tiimidesse koondunud riigi parimad sportlased, kes võitnud medaleid OMidelt. Tõsi, ka amatöörvõistkondadest leiab olümpiamedaliste. Küll aga on profitiimidel teatud eelised. Kui enamik profitiimide liikmetest pääseb automaatselt Hollandi meistrivõistlustele, siis ülejäänud peavad pileti lunastama karikavõistluste kaudu. Lisaks on profitiimidele eraldatud ainult neile mõeldud jääajad. Ning kui oled juuniorieas, siis profimeeskonnaga liituda ei tohi.

Näiteks oktoobri lõpus peeti Hollandis üksikalade meistrivõistlused. Väljaspool arvestust pidi seal kaasa tegema ka Liiv, ent lõpuks ta võimalust ei saanud. Koroonaolukord muutus kriitiliseks, mistõttu hoiti võistlejate arv minimaalsena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles