Poola küülik hoiab Eesti küülikufarmi väiksena

Tiit Efert
Copy
Esiti võeti küülikud koduloomadeks, aga siis hakati ka liha küsima ja loomade arv kasvas.
Esiti võeti küülikud koduloomadeks, aga siis hakati ka liha küsima ja loomade arv kasvas. Foto: Kristina Efert

Võrumaal Rõuge vallas imelises Nogu külas asuvas Nogo turismitalus, mis on tuntud ka Saunamaa nime all, kasvab sel sügisel üle poole­saja küüliku. Varem on nende arv küündinud isegi ligi poole tuhandeni.

Ajalooliselt kannab talu Pächteri nime. Nüüdse peremehe Jaak Pächteri esivanemad ostsid selle 1896. aastal. Jaak ise on küll talust pärit, ent noore mehena läks sealt oma teed. Kui 1937. aastal ehitatud elamu jäi tühjaks, otsis kodukanti naasnud Jaak sellele rakendust. Koos poeg Erkiga hakati pidama turismitalu, mille tõmbenumbriks on saunad. Nii on ajapikku taluhoovist saanud saunaküla, mis pakub nautimiseks igasuguseid saunasid: koobassaun, suitsusaun, Soome saun, indiaani saun, Eesti saun, kilesaun, metsa- ehk sõjasaun ning kolm kümblustünni.

Lapsed tahavad loomi näha

Kui turismitalu tööle hakkas ja sinna tulid lastega pered, imestati, miks nii kaugel maakohas asuvas talus koduloomi pole. Jaak võttis kaks emast ja kaks isast küülikut. „Algselt tõesti ei mõelnud farmi teha,” kinnitas ta. Aga siis hakati ka liha küsima ja loomade arv kasvas. Jaagule ja elukaaslasele Annikale tundus, et küülikulihaga tasub kaubelda.

Plaan oli ehitada uus hoone ja soetada üle 500 looma. „Aga probleem tekkis realiseerimishinnaga. Jaagu sõnul ei tasu alla 12 euro kilo eest küülikuliha müüa. Ent poodidest leiab Poolas kasvatatud küülikuid kilohinnaga 6–8 eurot.

„Meie küülikulihaliha on hästi rasvane. See on tähtis, muidu jääb liha tuimaks,” selgitas Jaak. Poest selliseid ei leia ja seda teab hästi ka Jaagu püsiklientuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles