PÖFFI SOOVITUSED Valik filmiilu ja -valu pimedatesse öödesse

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
«Berliin. Alexanderplatz», režissöör Burhan Qurban. FOTO: Filmikaader
«Berliin. Alexanderplatz», režissöör Burhan Qurban. FOTO: Filmikaader Foto: Filmikaader

Ta toimub siiski! Keerulistest oludest hoolimata saab 12. novembril avapaugu 24. Pimedate Ööde filmifestival. Tänavu on selle fookus sätitud Eesti (mida on rõõmustavalt palju!) ja Saksa filmidele, aga kava, nagu ikka, on kirju. Mis siis, et mõnevõrra tagasihoidlikum kui muidu. Seda lihtsam on sealt leida endale meelepärast. Uuendusena on sadakond PÖFFi filmi vaadatavad ka kodust väljumata, internetikeskkonna kaudu.

«Kratt»

Reedel ja 13. novembril avab Eesti filmide esilinastuste seeria Rasmus Merivoo (mäletate tema laineid löönud tudengifilmi «Tulnukas» aastast 2006) lastefilm «Kratt». Selles filmis, kus mängivad teiste seas Mari Lill, Ivo Uukkivi ja Jan Uuspõld, viiakse nutisõltlastest lapsed suveks maale vanaema juurde, et nad kogeksid «tõelist eestlase elu». Aga nagu rüblikud nukufilmist «Vanamees», on ka nende jaoks maatöö tüütu, igav ja mõttetu ning noored Steve Jobsid ja Elon Muskid ehitavad krati. Film valmis stuudios Tallifornia, mis lasi mullu välja start-up-komöödia «Ükssarvik».

«Vee peal»

Sellest filmist ootan palju juba paljalt fakti pärast, et meisterrežissöör Peeter Simm («Ideaalmaastik», «Arabella, mereröövli tütar», «Head käed», «Georg» jpt) on teinud filmiks Olavi Ruitlase suurt lugejamenu nautinud samanimelise raamatu «Vee peal». Tegevus toimub 1980ndate alguses, stagnatsiooniaja kõrg- (või just siis madal-)punktis Eesti väikelinna tagahoovis. Seal elab Andres, kes tegeleb suureks saamise vaevadega, ning nii meenutab lugu korraga nii Oskar Lutsu jutustust «Tagahoovis» kui ka «Kevadet». Tegelaste spekter on äärmiselt lai ja värvikas, peaosalist Andrest kehastab Rasmus Ermel, teistes osades Kalju Orro, Maria Klenskaja, Evelin Võigemast, Marko Matvere jt.

«Hüvasti, NSVL»

Lauri Randla debüütmängufilm tegeleb samuti nõukaajaga ja vaatab seda lapse silmade läbi, aga keerab veel absurdivinti peale. Johannes (Niklas Kouzmitšev) sünnib erakordselt värvikasse ingerisoome perre. Kui tema ema otsustab Soome tööle minna, jääb poiss suletud Sillamäe linna vanavanemate kasvatada. Režissööri enda viis saatus poisikesena Eestist Soome. Nüüd tegeleb ta komöödiavõtmes oma mälukildude korrastamise ning ühe kunstilise mütsi alla viimisega. Laps näeb, kuidas seni ainuvõimalikuna tundunud maailmakord laguneb ja Leninid hakkavad langema. Ägeda filmimuusika kirjutas režissöör ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles