Kevadesse plaanitav rahvahääletus kiirustab RIA-t takka (3)

Brita-Maria Alas
Copy
Pildil vasakult Martin Helme, Jüri Ratas, Helir-Valdor Seeder.
Pildil vasakult Martin Helme, Jüri Ratas, Helir-Valdor Seeder. Foto: SANDER ILVEST/

Kevadisse plaanitud abieluteemaline rahvahääletus lööb sassi Riigi Infosüsteemide Ameti valimiste infosüsteemi arendusplaanid, mis omakorda tõstab tööde hinda. 

2021. aasta kohalike omavalitsuste volikogude (KOV) valimisteks on ametil käsil valimissüsteemi arendamine, millega lüheneb valimisperiood ühele nädalale ja kaovad territoriaalsed valimisjaoskonnad. 

Kui esiti planeeriti süsteemi valmimist KOV valimiste ajaks, teatasid peaminister Jüri Ratas (KE) ja rahandusminister Martin Helme (EKRE) neljapäevasel pressikonverentsil, et abieluteemaline rahvahääletus peaks toimuma hiljemalt mais. 

See tähendab RIA jaoks seda, et süsteem peaks hääletuse ajaks vähemalt osaliselt valmis olema. RIA valimiste infosüsteemide arenduse osakonna juhataja Alo Einla ütles ERR uudisteportaalile, et nüüd proovitakse välja selgitada, mis oleks tarvis kindlasti plaanitust kiiremini valmis teha: näiteks elektroonilised valimisnimekirjad peaks rahvahääletuse ajaks valmis tegema, kuna nendega on seotud kogu infosüsteem.

Kindlustundeks, et kõik toimib plaanipäraselt, oleks Einla sõnul parem, kui hääletus toimuks kuu hiljem.

Infosüsteemi arendamist on rahastatud projektipõhiselt ning rahvahääletus võib endaga tuua lisakulusid, selgitas rahvusringhäälingule riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe. «Kui minna seda teed, et valimiste infosüsteem teha kasutusvalmiks kevadeks, et saaks rahvahääletust korraldada, siis eeldaks see, et sellest projektipõhisusest saaks mööda minna ja vaadata mingit muud lahendust. Et saaks arendused kiiremini lõpetada ja rahastada,» ütles ta. 

Ka Einla nentis, et arendusplaanide segilöömine kasvatab kogu projekti eelarvet. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles