Pärt Peterson: vaktsiinid toovad pandeemiasse murrangu (4)

Pärt Peterson
Copy
Pärt Peterson.
Pärt Peterson. Foto: Kristjan Teedema

On oodata, et lähiaeg toob vasturohtu maailma suurima pandeemia põhjustanud viirusele, kirjutab TÜ molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson.

Uudis Covid-19 vaktsiini toimimisest sisendas maailmas kauaoodatud optimismi, et koroonaaeg võib lähitulevikus läbi saada. Rahvusvahelise farmaatsiatööstuse lipulaev Pfizer koostöös Saksa biotehnoloogiafirmaga BioNTech tuli sel nädalal välja teatega, et nende vaktsiin saavutas kolmanda faasi uuringutes 90-protsendilise efektiivsuse. Terminoloogiliselt korrektseks jäädes nimetab Pfizer BNT162b2-nimelist vaktsiini veel vaktsiinikandidaadiks, aga seni on see maailma esimene, millega on viimases ja kõige tähtsamas uuringufaasis saadud nii häid tulemusi.

Vaktsiinide valmimise tee on pikk ja käänuline. Nagu iga ravimi puhul, algab vaktsiini ettevalmistamine põhjalikust alusuuringust. Kandidaate testitakse esmalt loomkatsetes ja siis kolmes faasis inimestel. Esimesed kaks tehakse mõnekümnel kuni paarisajal tervel inimesel. Need annavad olulist teavet vaktsiini ohutuse ja immuunkaitse tekkimise kohta, kuid alles kolmandas selgub, kas vaktsiinikandidaat läbib tähtsaima tuleproovi ehk kas see kaitseb viiruse vastu tavaelu keskkonnas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles