Tehnika lühiuudised

Copy
Nüüdisaegseid näotuvastussüsteemid on üsna tüssamikindlad. Näoomaniku fotoga neid ära petta ei õnnestu.
Nüüdisaegseid näotuvastussüsteemid on üsna tüssamikindlad. Näoomaniku fotoga neid ära petta ei õnnestu. Foto: EruroGazette

Swedbank lisas biomeetrilise maksekinnituse võimaluse

Neljapäevast saavad Swedbanki kliendid internetipangas kuni 100-euroseid makseid kinnitada biomeetriliste andmega, kasutades selleks oma sõrmejälge või näotuvastust.

Siiani said kliendid biomeetrilist isikutuvastust kasutada vaid mobiiliäpis ning maksete puhul, mis ei ületa 100 eurot, teatas Swedbank. Biomeetriaga internetipanka sisselogimise võimaluse lisas pank oktoobris.

Swedbanki andmete kohaselt kasutavad ligikaudu pooled kõigist panga klientidest Eestis oma Swedbanki äppi sisselogimiseks peamiselt biomeetrilist isikutuvastust. BNS

Pikimad süsiniku nanotorukesed tehti Jaapanis

Süsiniku nanotorud on materjal, mille omadusi pole seni õnnestunud piisavalt rakendada. Üksikuid nanotorusid on õnnestunud kasvatada kuni poole meetri pikkusteks, aga huvi pakuvad ennekõike torumetsad, kus selliseid on üksteise kõrval väga palju. Kõrgemad süsinikutorumetsad on olnud paari sentimeetri kõrgused.

Jaapani Waseda ülikooli õpetlased on aga 26 tunni vältel omaloodud seadmes kasvatanud peaaegu 14 cm pikkuseid süsiniku nanotorusid ja neid just tihnikuna.

Sellised nanotorud tekivad rauda ja gadoliiniumi sisaldaval kuumutatud katalüsaatoril ja autorite sõnul on võtmelahenduseks üliväikseid raua ja alumiiniumi aatomite koguseid sisaldav gaasiline sünteesikeskkond.

Tegemist on materjalidega, mille abil on võimalik tööstusele anda uus hingamine. See muudab nii elektroonikakomponentide tootmist kui ka masinatööstust. PM

Paisjärvedele saab rajada ujuvad päikesejõujaamu

Ameerika Ühendriikide Riikliku Taastuvenergia Laboratooriumi (NREL) uurijad on näidanud, et hüdroelektrijaamade tammide taha tekkinud järvedele võib olla otstarbekas paigutada ujuvaid päikesejõujaamu.

Maailmas on ühtekokku 380 000 sellist paisu taga olevat järve ja NRELi asjatundjate sõnul võiks ujuvjaamade koguvõimsus olla 7,6 TW, mis lisaks olemasolevate hüdroelektrijaamade toodangule veel 10 600 TWh päikesest toodetud energiat igal aastal. 2018. aastal oli maailma kogu elektrienergia vajadus 22 300 TWh.

Ühtlasi oleks võimalik päevasel ajal päikeseelektriga vajaduse korral pumbata vett tammi taha energia salvestamiseks. Samas ületab sellisel moel päikesevoolust saadava elektrienergia hulk hüdrojaamade toodetava. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles