Suur Jõgeva maskitrall (3)

Villu Päärt
, reporter
Copy
Ultrahelikeevitus vidistab: Maskikangad liituvad ühte, kõrvapaelad saavad külge.
Ultrahelikeevitus vidistab: Maskikangad liituvad ühte, kõrvapaelad saavad külge. Foto: Margus Ansu

Milline mask? Palju kaitseb? Kus kanda? Kui ei kanna, kas karistatakse? Need on igaühe küsimused nüüd, kui koroona teine laine on Eestis pead tõstnud. Pealtnäha rasked, ent kökimöki selle kõrval, kui püüda otsida vastust sellele, kuidas õiget maski toota. Arterile kirjeldavad maskitootmise kadalippu kaks Jõgeva mööblitootjat, kes panid mõne kuuga endises laonurgas tööle kolm maskiliini ja suudavad kodumaiste maskidega varustada mitut Eesti suuremat haiglat.

Seda Jõgeva piirkonda tunneb Eesti avalikkus viimasel ajal uue kiriku asukohana, mis ehitatakse kohaliku 44-liikmelise luteri koguduse tarbeks miljoni euro eest. Endise veetorni, nüüdse kiriku otsas helkleb rist.

Tänava nimi on Turu, kuigi turg on kolinud linnakese keskmesse. Selle tänava ääres asusid nõukaajal ETKVLi laod, mille töötajate seas tutvuste omamine võis tähendada pääsu hea ja parema manu.

Esimeses ladudest teeb mööblifirma Softcom juba paarkümmend aastat pehmet mööblit. Teises hoiti kangaid, nahku, diivaninäidiseid ja tehti valmis asjadest uhkeid värvipilte.

Kevadel lõi sisse koroona.

Softcomi juhid, Jõgevale sattunud tartlased Priit Pettai ja Andrus Toom kuulsid, kuidas riik ettevõtjaid appi palus.

Nappis maske, kaitseülikondi, põlli. Mõnes haiglas haigutas kaitsevahendite laos selline tühjus, et päev veel ja kõik oleks otsas olnud.

Täna vidistab Jõgeva tootmishoones inimkõrvale kuuldamatu ultrahelikeevitus kolm kangalappi ja jupi traati kokku, see ristkülik nihkub paar astet edasi, siis vidistab ultraheli uuesti ja mask saab ka elastsed kõrvapaelad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles