Rahvastikuminister plaanib vanemahüvitise arvestamisel muutust

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Rahvastikuminister Riina Solman.
Rahvastikuminister Riina Solman. Foto: Madis Veltman

Rahvastikuminister Riina Solman (Isamaa) esitab novembri lõpus valitsusele perehüvitiste seaduse muudatused, mille kohaselt ei võeta järgneval kolmel aastal vanemahüvitise aluseks oleva keskmise palga määramisel arvesse perioodi, mil vanem on olnud registreeritud töötu.

Solmani sõnul näitas juba eelmine kriis, et perede majandusliku turvatunde kadumisega vähenes peagi esimeste laste sündide arv. «Rahva järelkasvu tagamiseks on oluline, et noored pered taas laste saamise osas ümber ei mõtleks,» märkis Solman. 

«Loodan, et ükski laps ei jää vanemate ajutise töökoha kaotuse tõttu seekord sündimata ning perede otsused ei saa olema nii drastiliselt kui eelmise kriisi ajal,» rääkis Solman.

Rahvastikuministri eelnõu kohaselt ei võeta järgneval kolmel aastal vanemahüvitise aluseks oleva keskmise palga määramisel arvesse perioodi, mil vanem on olnud registreeritud töötu.

Solman märkis, et sündide arv on sel aastal olnud eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra väiksem, sest 90-ndate väikesearvulised põlvkonnad moodustavad üha suurema osa noortest peredest. Ministri sõnul on seda olulisem vähendada koroonakriisist tingitud ebakindluse täiendavat negatiivset mõju laste sündimisele.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna andmetel registreerisid perekonnaseisuasutused oktoobris 1044 sündi, neist 533 tüdrukut ja 511 poissi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles