Eesti soovib pürgida OSCE eesistujaks

BNS
Copy
OSCE töötajad Donetski piirkonnas.
OSCE töötajad Donetski piirkonnas. Foto: Valentin Sprinchak/Valentin Sprinchak/TASS

Valitsus kiitis heaks välisministri ettepaneku valmistada ette Eesti kandidatuuri esitamine tulevikus Euroopa Koostöö- ja Julgeolekuorganisatsiooni (OSCE) eesistujaks.

Praegu on OSCE eesistujariik Albaania. Kinnitatud on kaks järgmist eesistumist: Rootsi 2021. aastal ja Poola 2022. aastal. Eesistumine otsustatakse OSCE osalisriikide konsensuse alusel, teatas välisministeerium.  

«OSCE ja tema aluspõhimõtted moodustavad Euroopa julgeolekuarhitektuuri ühe alussamba. Eesti huvides on hoida ja tugevdada ühiselt kokkulepitud põhimõtteid ja reegleid nii julgeoleku kui ka inimõiguste ja demokraatia vallas,» selgitas välisminister Reinsalu.

Tema sõnul annab Eesti valitud liikmesus ÜRO julgeolekunõukogus meie välisteenistusele tipptasemel vilumuse läbirääkimis- ja diplomaatiliste protsesside juhtimisel. Julgeolekunõukogu liikmesus lõppeb 2021. aasta detsembris. Eesti eesistumine OSCE-s on tulevikuvaates loogiline samm, et rakendada saadud kogemusi, suurendada Eesti välispoliitilist haaret ja võtta kanda uus vastutav roll rahvusvahelises diplomaatias.

OSCE pädevuses on konfliktidele rahumeelsete lahenduste leidmine Eesti ja Euroopa Liidu naabruses. See puudutab vahetult Eesti julgeolekuhuve. Näiteks lähetas OSCE Venemaa agressiooni järel Ukrainasse erivaatlusmissiooni. Eelkõige vahendustegevuse kaudu on OSCE-l märkimisväärne roll Gruusia territoriaalse terviklikkuse taastamisel ning Mägi-Karabahhi konflikti rahumeelsel ja jätkusuutlikul lahendamisel. OSCE fookuses on olnud reageerimine laialdastele meeleavaldustele ja vägivallale Valgevenes. See kõik viitab OSCE kasvavale olulisusele ka lähitulevikus.

«Eesti soovib olla meie julgeolekut vahetult puudutavate küsimuste käsitlemisel ja suunamisel liidrirollis ning toetada OSCE kaudu mitmepoolset rahvusvahelist koostööd,» rõhutas Reinsalu.

Eesistumine otsustatakse OSCE osalisriikide konsensuse alusel.  Praegu on paigas kaks järgmist eesistumist: Rootsi 2021. aastal ja Poola 2022. aastal.

Valitsuse otsuse järel algavad ettevalmistused Eesti kandidatuuri esitamiseks ja konsultatsioonid teiste riikidega. OSCE eesistumisega seotud ja selle saavutamisele suunatud tegevuste kavandamise ja läbiviimise eest vastutab välisministeerium, kes kaasab vajadusel teisi ministeeriume. 

OSCE on meid ümbritseva ulatusliku piirkonna eripalgelisi riike ühendav organisatsioon – Euroopa, Kesk-Aasia, Taga-Kaukaasia, USA ja Kanada. OSCE-sse kuulub 57 osalisriiki, organisatsiooni sekretariaat asub Viinis. Eesti liitus OSCE-ga – toonase CSCE-ga – 17. septembril 1991. Seni ei ole Eesti OSCE eesistuja olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles