Paet: Eesti on ainuke USA valimistes kahelnud riik EL-is ja NATO-s (37)

BNS
Copy
Urmas Paet otsesaates Otse Postimehest.
Urmas Paet otsesaates Otse Postimehest. Foto: Remo Tõnismäe

Europarlamendi saadiku Urmas Paeti kinnitusel õnnestus Eestil ainsa NATO-sse ja EL-i kuuluva riigina rünnata USA presidendivalimiste legitiimsust.

«Kui heita pilk lõppevale, Eesti maine seisukohalt kahjuks nukrale nädalale, mida ilmestasid rahandusminister Martin Helme ja siseminister Mart Helme verbaalsed rünnakud ja solvangud USA valimiste ning presidendivalimiste võitja Joe Bideni vastu, siis praeguseks on päris selge, et Eesti maine on saanud suure löögi,» kirjutab Paet sotsiaalmeedias. «Need ütlemised jõudsid nimelt kõikjale maailma. Eesti on ainuke USA liitlasriik NATO-s ning ainuke EL-i riik, mille valitsuse liikmed võtsid ette sellise rünnaku Bideni ja USA valimiste suhtes.»

«Ja sellega paistab silma ning saab tähelepanu. Kahjuks küll sellist tähelepanu, mis jääb Eestit veel pikaks ajaks kahjustama,» nendib Paet. «Nii oli selle lõppeva nädala jooksul ainuüksi USA, Briti, Saksamaa ja Prantsusmaa ajakirjanduses Eestist ligi 270 kajastust. Ja valdav enamus ehk 90 protsenti kajastustest oli Eesti sise- ja rahandusministri USA presidendivalimisteteemaliste väljaütlemiste kohta, kus need Eesti valitsuse liikmed nimetasid Joe Bidenit korrumpeerunud, šantažeeritavaks närakaks ning USA valimistulemuste kohta ütlesid ministrid, et ei ole üldse küsimustki, et need valimised on võltsitud.»

«Siseminister Mart Helme tagasiastumisel antud niinimetatud pressikonverents tegi olukorra veelgi hullemaks, sest ta kinnitas enda ja ametisse jäänud rahandusministri Martin Helme varasemat retoorikat. Sel pressikonverentsil polnud öeldu eest kahetsust, nagu rahvusvaheline avalikkus eeldas,» meenutab Paet. «Mõlema ministri pressikonverentsil öeldu ning rahandusministri jätkamine valitsuses, vaatamata sellele, et ta seisukohad olid samad, mis siseministril, tõmbas rahvusvahelise ajakirjanduse tähelepanu veelgi.»

Paeti andmeil kajastasid seda juhtumit suured rahvusvahelised uudisteagentuurid, nagu AP, AFP, Reuters ja DPA ning meediaväljaanded, nagu The Washington Post, BBC, The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung ja Foreign Policy.

«Aga lisaks USA, Briti, Saksa ja Prantsuse meediale ilmusid sajad lood ka paljude teiste riikide väljaannetes kogu maailmas. Austraaliast Türgini. Seega kahjuks on tegemist Eestile ühe suurima mainekahju põhjustanud sündmusega rahvusvahelises meedias,» märgib Paet enda kirjutises. «Ja nagu ka eile veel teatati, siis pole Bidenit võidu puhul õnnitlenud veel vaid Putin.»

«Paneme nüüd Eesti valitsuse liikmete võltsingutesüüdistused ning uue presidendi Bideni suhtes öeldud solvangud ka sellesse konteksti,» soovitab Paet.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles