Etioopia konflikt ähvardab haarata kogu Aafrika Sarve (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Etioopia Tigray piirkonnast pärit põgenikud Sudaanis, kuhu naaberriigist on saabunud sõja eest varjupaika otsima umbes 25 000 inimest. 
Etioopia Tigray piirkonnast pärit põgenikud Sudaanis, kuhu naaberriigist on saabunud sõja eest varjupaika otsima umbes 25 000 inimest. Foto: Ebrahim Hamid/AFP/Scanpix

Paari nädala eest Etioopia keskvõimu ja riigi põhjapiirkonda kontrolliva Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vahel lahvatanud konflikt kandus nädalavahetusel üle riigipiiride, kui mässulise piirkonna väed korraldasid raketirünnaku Erit­rea pealinna Asmara vastu, süvendades ohtu, et verevalamine võib haarata terve Aafrika Sarve ala.

Tigray regiooni president ja TPLFi liider Debretsion Gebremichael keeldus eile uudisteagentuurile AP antud telefoniintervjuus täpsustamast, kui palju rakette naaberriiki tulistati.

«Kuni [nende] väed võitlevad siin, valime ükskõik millise legitiimse sõjaväelise sihtmärgi ja tulistame,» ütles ta. Debretsioni väitel on Eritrea saatnud 16 diviisi Tigraysse, kus nad peavad varjamatult sõda, kuid ta eitas samas, et TPLFi võitlejad on tunginud Eritreasse.

Viis piirkonnas viibivat diplomaati ütlesid vahetult pärast rünnakut Reutersile, et TPLF tulistas üle piiri vähemalt kolm raketti, millest kaks tabasid Asmara lennuvälja. USA esinduse väitel plahvatasid raketid õhuvärava lähistel, kuid ei tabanud seda.

Debretsion väitis AFP-le, et Etioopia väed kasutavad naaberriigi lennuvälja ning juba varem süüdistas ta keskvõime Eritrealt sõjalise abi saamises.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles