Juhtkiri Kultuuri ja tervise piiril (2)

Postimees
Copy
Endla teatri tühi saal. Foto on illustreeriv
Endla teatri tühi saal. Foto on illustreeriv Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF
  • Kultuuriasutustel on piirangutes tehtud erand
  • Oleme piirangutes valinud Rootsiga sarnase tee
  • Vastutusvõimelise publiku puhul on see võimalik

Tänasest hakkavad kehtima uued koroonameetmed: avalikes kohtades rakendub 2+2-reegel ja tungivalt soovitatakse kanda maski. On ka erandeid, näiteks kultuuriasutustel inimeste hajutamises, millest teatrite kontekstis on lugu tänase lehe uudistekülgedel. Teatrijuhtide sõnul on erand hädavajalik, kuna 50-protsendise täitumuse reegli taastamine mõjuks neile ärilises mõttes traagiliselt.

See ilmestab hästi olukorda, kuhu oleme jõudnud: suurema ühiskondliku diskussioonita on koroonameetmete puhul üle mindud Rootsiga sarnasele meetodile. Majanduslikel ja inimeste heaolu puudutavatel kaalutlustel seesuguseid asutusi liiga ei piirata, kuigi ainult viiruse leviku tõkestamisele mõeldes oleks täielik sulgemine parim lahendus.

Eesti on selles muu Euroopaga võrreldes üsna erandlikus seisus. Berliinis või Riias näiteks praegu teatris ja mujal kultuuriasutustes käia ei saa. Meil saalides piiranguid pole, samas peab 2+2-reeglit järgima samade asutuste fuajeedes. Mis on iseenesest kummaline, sest ega viirus tee vahet ja saalis viibitakse pikemat aega koos kui sealt väljas. Kuid samas täituvad saalid Eesti kultuurimaastikul niikuinii täies ulatuses harva ja eks tõsinev olukord on inimesed juba loomulikult ettevaatlikumaks teinud, mida tõendab ka ulatuslik piletimüügi vähenemine.

On täiesti võimalik hoida korraga nii oma ja kaaskondsete tervist kui ka kultuuri, kui seda teha ettevaatlikult, hoolivalt ja vastutustundlikult.

Kuigi erand on tehtud suuresti majanduslikel kaalutlustel – arvestatav osa kultuuriasutustest on riigieelarvelised ja kevadist rahasüsti nende ellujäämiseks riik korrata ei soovi –, võidab sellest ka inimeste vaimne heaolu. Vajadus kultuuri meelelahutuslike, lohutust pakkuvate ja eksistentsialistlike omaduste järele on suures osas inimestest nii sügaval sees, et sellest ei loobuta ka kõige rängematel aegadel. Samuti on tähtis valikuvabadus, mille järele kevadel paljud puudust tundsid. Vabadus on ka näiteks praeguses kriitilises olukorras teatrisse või mujale mitte minna, mida hulk inimesi on kindlasti otsustanud. Siin kõrval on aga tähtis mõelda ka sellele, et eesti kultuur on niigi väike ning vajab hoidmist ja järjepidevust, mida hiljem ainult rahaga korvata ei õnnestu.

Kogu süsteem saab toimida siis, kui nõutud ja soovitatud ettevaatusabinõudest tõesti kinni peetakse. Teatrijuhid kinnitavad, et maskide kättesaadavuse peale on mõeldud, nüüd jääb üle külastajatel neid kanda. Sealt edasi oleks tark üle vaadata ka näiteks asutuste ventilatsioonisüsteemid, millest räägib ka Marek Strandberg oma tänases päevakommentaaris. Riik saaks tuge pakkuda nende väljaehitamisel ja kontrollimisel.

Igal sammul tuleb meeles hoida, et ühel hetkel võib tulla tõsine vajadus kultuuriasutused sulgeda, kui haiglates saavad voodikohad täis või suremus hakkab kasvama. Siis on nii. Seniks aga leiab teatritest nii mõndagi põnevat vaatamist, käimas on PÖFF, peagi tuleb Jõulujazz. On täiesti võimalik hoida korraga nii oma ja kaaskondsete tervist kui ka kultuuri, kui seda teha ettevaatlikult, hoolivalt ja vastutustundlikult.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles